Как ще продължи Пекин след олимпиадата

Сюзан Шърк, председател и професор в Център Китай в 21 век

01:22 | 27 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Имате Covid-19, който е предизвикателство, имате проблеми с правата на човека отново в центъра на вниманието. Като се имат предвид олимпийските игри в Пекин, към които няколко държави вече проведоха дипломатически бойкот, как ще излезе Пекин от олимпиадата?

Много е интересно, защото Олимпийските игри през 2008 г. бяха наистина повратна точка за Китай. От една страна това беше голямо постижение и момент на положителна патриотична гордост. Но от друга страна, това беше и началото на апарата за сигурност, който беше много всеобхватен и много способен. И те го подготвяха цяла година преди Олимпийските игри през 2008 г. и след това не го разпуснаха оттогава насам, като по този начин прилагат подход за поддържане на стабилност на сигурността. Така че сега, разбира се, имаме много по-широкообхватна операция по сигурността в Китай. Сигурна съм, че тя ще бъде демонстрирана в пълна степен. Но броят на чужденци ще бъде много по-малък. Така че това означава, че ще има по-малко въздействие върху международния имидж на Китай, бих  казала. Вероятно ще мине сравнително гладко.

Този апарат за сигурност, за който говорихте, от предишните олимпийски игри, съчетан с това, което споменахте за укрепване властта на Си Дзинпин по време на партийния конгреса по-късно тази година, това съвпада и с времето, когато имате междинни избори в САЩ, нали? С всички тези политически събития, доколко можем да очакваме нарастване на напрежението между двете страни?

Това е наистина трагично, защото тази година преди 20-ия партиен конгрес Си Дзинпин би искал да покаже, че може да се справи ефективно с отношенията със Съединените щати. Вероятно би било продуктивен период за Съединените щати да се опитат да договорят някои от ключовите ни спорове с Китай. И все пак от американска гледна точка ще бъде много трудно за администрацията на Байдън да го постигне, защото републиканците в Конгреса, които се кандидатират за постове в правителството само чакат възможност да се нахвърлят срещу администрацията на Байдън и да кажат, че е твърде мека по отношение към Китай. Така че може би е добър момент да се опитаме да решим някои въпроси, но се съмняваме, че това ще се направи най-вече от страна на САЩ.