Испания: Европа е единна

Хосе Мануел Албарес, министър на външните работи на Испания

12:35 | 25 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Европа често е обвинявана, че е мека към Русия. Така ли е? Това ли е заключението ви след срещата на външните министри?

Не става дума да си мек или твърд, а за европейската сигурност. Ние и всички държави искаме едно и също – диалогът да бъде основен за деескалацията на напрежението. И главно – в избягване на агресията към Украйна.

Ние сме на етап, в който искаме да го постигнем с дипломатически средства и чрез диалог.

Дипломация и диалог, но се обсъждат санкции. Какви санкции обмисляте и колко ще са силни?

Не можем да влезем в подробности за санкции и не искаме никой да смята дали щетите ще бъдат достатъчни или не. Мога да ви кажа, че решихме да приемем моето предложение, че при военна агресия срещу Украйна да има мащабни санкции за Русия.

И всички ли са съгласни? Германците също, французите? Сигурно испанците Хосе Мануел Албарес, министър на външните работи на Испания

Всички са съгласни. Това е решение на Съвета на външните министри на ЕС.

Още през декември европейските лидери се съгласиха да има мащабни санкции. Сигурно въпросът сега е в прилагането им. Знам, че говорим хипотетично, но ако утре има агресия, Европа готова ли е да задейства тези санкции на следващия ден?

Европа е готово за всякакъв случай.

Всякакъв случай. Значи още на другия ден може да има санкции.

Това решихме днес.

Ами този телефонен разговор на президента Байдън и европейските лидери. Как ще се договорят? Имаше доста критики за колебанията на Германия и връзките й с Русия. Това преодоляно ли е вече? Европа съгласувана ли е повече отпреди?

Днес видях единство и особено трансатлантическо единство в Европа.

Блинкен се присъедини с видеовръзка. Ние бяхме напълно единни. Заедно обсъдихме въпроса и сме единни.

Като споменавате мистър Блинкен, миналата седмица той беше разочарован, че ми се струва, че Европа не следва така твърдо, както САЩ би искал.

Изобщо не съм усетил такова нещо. Миналата седмица бях във Вашингтон и ходих да се срещна с него в Държавния департамент. Усетих, че всички сме на едно мнение.