Путин интегрира дипломатическата си стратегия с военната

Самир Пури, старши анализатор IISS по градска сигурност и хибридна война

12:27 | 24 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Светът се чуди какво предстои да направи Путин? Той вече разположи стохилядна армия на границата. Трябва да действа, иначе ще бъде унижен, ако бъде принуден да изтегли частите си.

Точно това смятат САЩ, Лондон и други страни.

Путин никога не е обещавал тези допълнителни части да се бият. Владимир Путин готви частите си да инвазия, но мерките, които ние предприехме – демонстрацията на силна подкрепа за Киев, изпращането на оръжия за украинците, всичко това обърка сметките му и може да се откаже да нахлуе.

Но аз все още смятам, че това, което Путин постигна, дори и да не поведе войските си в битка е, че постави въпроса за бъдещото разширяване на НАТО на много по-високо ниво, отколкото е бил.

Помислете какви дебати водим по този доста специфичен проблем за разширяването на НАТО. При това в много интересен момент, когато НАТО все още обмисля дали да се разширява. Правителството в Киев казва, че иска да влезе.

Но въпросът дали разширяването на НАТО ще направи съюза и Източна Европа по-малко сигурни, ще бъде поставен на масата.

Така че има някои точки, които Путин може да каже, че е записал, дори и кризата да не се развива по начин, който да прилича на явна руска победа.

Помогнете ни да разберем логиката на Путин. Кое го кара да прави това? Дали само, за да направи Русия отново велика, ако използваме фразата на Тръмп?

Това е чудесен въпрос. Както казахте, аз съм бил наблюдател на примирието в Източна Украйна в първата година на конфликта, през 2014 до 2015.

Помня, че като бях там, в Донецк, където е анклавът на сепаратистите, човек никога не можеше да каже какво следва.

Владимир Путин е изключително надарен играч. Войната включва хазарт. Не е работа за хората със слаби нерви.

През 2014-2015г руснаците опитаха доста неща, някои от които не проработиха, но други минаха. През 2014-15 това, което мина беше да водят преговори и да се бият едновременно.

Някои ваши зрители може би са чували изразите „хибридна война“, „кибератаки“ и други. Има много голяма вероятност Путин да успее да интегрира дипломатическата си стратегия с военната.

Без значение как ще се развият събитията оттук нататък, можем да приемем, че Путин ще реагира веднага на промяна в ситуацията. Ще бъде способен да записва бързи победи, ако използва бързо възможностите, които се откриват. Но потенциално ще може да се изтегли и пак да се върне, ако победите бъдат обезсмислени от щетите и загубите.

Не вярвам обаче, че можем да кажем какво предстои.

Една от чертите на руското държавно управление и използването на военната му сила е несигурността.