Блинкен: Русия трябва да избира между дипломация и конфликт

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

16:19 | 21 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Отправих директно към министър Лавров конкретните ни опасения от руските действия, които предизвикват и застрашават мира и сигурността не само в Украйна, но и в Европа и по света.

Освен това изложих няколко идеи за намаляване на напрежението и повишаване на сигурността, които разработихме в консултации с партньорите и съюзниците ни и с които смятаме, че можем да намерим обща позиция – отново на базата на реципрочността.

Това не бяха преговори, а откровена размяна на тревоги и идеи.

Аз ясно посочих пред министър Лавров някои проблеми и фундаментални принципи, които САЩ и нашите партньори и съюзници са решени да защитават.

Сред тях е суверенното право на украинския народ да пише сам бъдещето си. Няма място за търговия. Никакво.

Освен това с министър Лавров говорихме за бъдещето. Нека кажа още, че той научи от нас и от мен това, което ние определяме като ненарушимо правило – нищо за Украйна без Украйна и нищо за НАТО без НАТО, нищо за Европа без Европа.

На базата на нашите разговори вярвам, че можем да продължим работата по развитие заедно на договори за разбирателство, които да осигурят взаимната ни сигурност.

Но това е свързано със спирането от страна на Русия на агресията си към Украйна.

Така че това е изборът, пред който е поставена Русия.

Може да избере пътя на дипломацията, който води към мир и сигурност или пътя, който може да доведе само до конфликт, сериозни последици и международно осъждане.

САЩ и нашите съюзници и партньори в Европа са готови да срещнат Русия по всеки от двата пътя. И ще продължим да подкрепяме Украйна.