Нидерландски музеи се превръщат във фризьорски салони в знак на протест

Ейприл Роуч, Bloomberg

13:45 | 21 януари 2022
Обновен: 13:51 | 21 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Музеите в Амстердам протестират срещу локдауна

В сряда сутринта хората в Нидерландия можеха да се подстрижат, докато слушат класическа музика в концертна зала или да отидат на фитнес в известен музей на изкуствата.

Решението музеите и театрите временно да се превърнат в спортни зали и фризьорски салони е част от протеста против мерките на страната срещу Covid-19.

Нидерландското правителство обяви миналия петък, че отхлабва строгия локдаун, но театрите и музеите ще останат затворени.

Сред институциите участвали в кампанията срещу затварянето на техния сектор е музеят Винсент ван Гог в Амстердам, който беше отворен за подстригване и хората също имаха възможност да си направят маникюр там.

Министърът на правосъдието заяви в писмо до Съвета за сигурност, че предприятията, на които е било казано да останат затворени не са имали право да отворят в знак на протест, защото предоставянето на музикални изпълнения, докато си правите прическа все още се брои за реална стопанска дейност.  Но тя добави, че прилагането зависи от местните власти.

В свое изявление на един от уебсайтовете на кампанията протестиращите призоваха правителството да даде на културния сектор пътна карта, в която да бъдат описани следващите стъпки ясно.

Те също така заявиха, че са щастливи че са намерили закачлив начин за привличане на вниманието към спешната им ситуация.