Тревоги сред олимпийските спортисти за данните им

Джейми Тарабей, Bloomberg

14:30 | 19 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Обосновката, логиката и причината, поради която съветниците оставят телефоните си вкъщи? Със сигурност не е просто, за да се съсредоточат върху подкрепата, нали така?

Не, това наистина е въпрос на лични данни и колко ценни са те както за спортиста, така и за всеки, който би могъл да се сдобие с тях.

Една от причините, поради които хората са съветвани да оставят личните си устройства вкъщи, е че ако свържете личното си устройство към мрежа, която се следи, това дава възможност всичко - от медицинските ви данни до информация за тренировките ви – да може да бъде видяно.

А ако спортистът е човек, който е високопоставен и има политически контакти и те се съхраняват на лични устройства, те също могат да бъдат проследени. Олимпийският комитет на САЩ предупреди, че в допълнение към всички тези опасения съществува риск на личните устройства да бъде инсталиран зловреден софтуер, който ще проследява лицето в бъдеще, а не само докато е на игрите.

Получихме ли отговор от Олимпийския комитет от Пекин?

Комитетът заяви, че тези опасения и действия са напълно ненужни. Те казаха, че са напълно неоснователни и че Китай е приел няколко закона за киберсигурност в последно време, които осигуряват защита на личния живот и сигурността на данните, както за китайските граждани, така и за чуждестранните посетители.

Един от проблемите с поне един от тези нови закони обаче е, че от компаниите се изисква да предават данни на правителството, ако бъдат помолени да го направят. А това е нещо, което експертите по киберсигурността казват, че е част от проблема, тъй като не се знае къде се озовават тези данни.

Съществува и въпросът, че официалните спонсори и доставчиците включват поне една компания, която е санкционирана от Министерството на търговията на САЩ, защото се съобщава, че нейната технологията за наблюдение и изкуствен интелект се използва за проследяване и наблюдение на уйгорското население.

Освен това Huawei работи с китайската Unicom по 5G за игрите, а тази компания е била в центъра на толкова много случаи на напрежение между Пекин и Вашингтон поради опасения, свързани с националната сигурност.