Украйна трябва да изпълни определени стандарти за НАТО

Кей Бейли Хътчисън, бивш посланик на САЩ в НАТО

19:00 | 13 януари 2022
Обновен: 19:06 | 13 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Това обаче има обратен ефект. Би могло дори да накара НАТО да ускори процеса за приемане на Украйна. Разбирам, че отдавна не е имало разширяване.

Украйна трябва да изпълни определени стандарти. В момента все още в Украйна има корупция, макар че знам, че този президент и голяма част от парламента се опитват да я ограничат и да направят реформи, с които да спрат корупцията.

Но не им помагат всички заплахи от Русия по източния фланг.

Така че Украйна е партньор, но искаме да обмислим членството й в НАТО в подходящ момент. В момента мисля, че всички сме съгласни, че трябва да решим непосредствения проблем с това, което Русия прави и дестабилизира Украйна.

В преговорите, включително между САЩ и Русия, преките преговори, както и преговорите НАТО-Русия, каква е ролята е енергетиката? Нещо, което познавате много добре от Тексас. Това е разменната монета тук, защото Европа просто не може да си позволи Русия да спре природния газ. Но няма ли да е потенциална загуба и за Русия? Те имат нужда да могат да доставят природен газ и да печелят от Европа.

Да, да и да. Много е важно европейците да разберат, че Русия има нужда от този приход и последното, което би трябвало да правим е да им осигуряваме повече приходи, за да извършват зловредната си дейност.

Да увеличават военната си мощ, ракетните си системи, да нарушават договора за ядрените оръжия със среден обсег.

Всичко това може да се насочи към други източници на енергия, които ние подкрепяме Европа да започне да използва. Ние също имаме природен газ и можем да го продаваме и изнасяме. В Америка имаме много газ. Но има и други страни, които биха могли да се съюзят с Европа, така че европейците да не зависят от Русия.

Русия в миналото показа, че може да спре газа, за да използва натиска. Както направиха с Украйна. И биха го направили и в бъдеще, особено ако мислят, че така биха могли да диктуват на европейските страни как да се държат.