Колко иска да се намесва Путин в Казахстан, част 2

Ричард Хаас, член на Council on Foreign Relations

11:19 | 7 януари 2022
Обновен: 13:24 | 7 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Има ли президентът Путин ресурсите да се справи на много фронтове, защото преди това се намеси в Беларус, има проблем в Украйна и Грузия, а сега и Казахстан? В кой момент вече няма да му достигат сили?

Като изключим Украйна, в другите държави намесата е съвсем умерена. Така че, отговорът вероятно е да, особено след като те са предимно военни. Той ще има проблем, ако срещне сериозна съпротива в някоя от тези държави или във всички тях.

Онова, което би трябвало да го тревожи са жертвите, загиналите, които ще бъдат върнати в страната. Точно това помогна за разпадането на Съветския съюз преди 30 години – Афганистан.

Владимир Путин не иска да повтори този сценарий и това е единствената граница за него. Точно затова и той се тревожи толкова много за Украйна. Той може да превземе Украйна, но би било прекалено скъпо да я задържи.

И накрая – да каква степен Владимир Путин е предпазлив по отношение на Казахстан и Украйна заради цените на петрола и влиянието върху икономиката?

Това е икономика, в която не достигат пари в брой, едноизмерна икономика. Когато цените на петрола са високи, за тях това е добре и те могат да компенсират санкциите. И обратното. Ако нещата се влошат, той може да потърси нещо което да отвлече вниманието, но истината е че по-високите цени на петрола му дават място за маневри.