Microsoft: Откупът днес е заплаха номер едно, част 2

Васу Джакал, вице-президент на Microsoft Corporate

07:00 | 15 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Ще се ускорят ли атаките с рансъмуер?

Смятам, че откупът е заплаха номер едно, с която се сблъскваме днес и мисля, че ще продължи да е така с появата на все повече цифрови онлайн платформи.

Какво говорят атаките на Solar Winds срещу сървъра на Microsoft за киберсигурността и продуктите на Microsoft?

Първо искам само да повторя, че се намираме в една от най-сложните ситуации относно кибер сигурността в момента, като сложността на кибератаките расте.

Виждаме нападатели, които са устойчиви, които са издръжливи и са неумолими. Има атаки, които идват отвсякъде.

Споделих статистика - около сто и петдесет процентно увеличение на откупите. 667% ръст при фишинга. Виждаме милиарди атаки и те идват отвсякъде. Могат да дойдат чрез кражба на идентификационни данни в тъмната мрежа.

Преминават с клик върху линк и могат да се случат на всеки. Всеки един човек, всяка една организация е уязвима на атаки. Всичко останало би било просто безотговорно. Философията на Microsoft винаги е била да бъдем ориентирани към клиентите, да се фокусираме върху тях, за да им предоставим решения, които им дават възможност и ги защитават.

Работим с нашата общност в областта на сигурността. Работим с повече от 200 организации в областта на сигурността. Те са част от нашата Асоциация за разузнавателна сигурност на Microsoft за решаване на проблема в момента.

Наистина е жалко, когато някои доставчици пренебрегват други защити, защото точно сега е моментът да се обединим за решаване на проблема и за борба с  киберпрестъпността.

В крайна сметка аз вярвам, че доверието е важно. Доверието означава с кого избирате да пътувате.

А в случая с Microsoft имаме шестстотин и петдесет хиляди клиенти, които са избрали сигурността на Microsoft и се увеличават с 50 процента на годишна база.

Мисля, че това е доверие.

Каква е подходящата роля на Microsoft в помощ на изправянето на киберпрестъпниците пред съда?

Ние работим за това в публичния и частния сектор. Има много неща. Едно от тях е предлагането на цялостни усъвършенствани решения за сигурност, което ние правим. Второто е изграждането основополагаща сигурност в продуктите, използвайки архитектура на нулево доверие.

И третото е създаване на осведоменост и обучение. Като част от това ние работим с колежи и току-що обявихме голям проект за инициатива за кибер обучение, в която работим с правителството, за да обучаваме хората на киберсигурност.