Инфлационният натиск остава със засилването на трудовия пазар

Лизи Бърдън, Bloomberg

14:20 | 14 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Защо са толкова важни данните за безработицата през този месец?

Те ще са решаващият фактор за това дали Bank of England ще повиши лихвите през декември този четвъртък. Това изглежда по-малко вероятно заради варианта омикрон и новите мерки наложени от британското правителство. Но това не означава, че данните няма да се следят под лупа от централните банкери. Те казаха, че ще повишат лихвите в близките месеци.

Равнището на безработица отговаря на очакванията, но има и рекорден процент на незаетите места, ръст на заплатите, а това подсказва силен трудов пазар, който подкрепя потребителските разходи и предпазва икономиката от ефекта на омикрон.

Как се е променил трудовият пазар през пандемията?

Анализът на фондация Resolution показва, че той е по-млад, по-малък и с повече жени. Това отчасти се дължи на факта, че жените могат да участват в трудовата сила заради работата от дома. Но има и негативна страна: много от тях трябва да компенсират загубата на приходите на своите партньори.

Налице е и Брекзит ефектът, защото на пазара не достигат шофьори на електрокари и камиони, работници, което вреди на снабдителните вериги. В крайна сметка, броят на работниците, които не са били икономически активни по време на кризата далеч надхвърля броя на мигрантите, които са напуснали през същия период.

Последиците от омикрон вече се забелязват особено в сектора на туризма. Баровете и ресторантите наемат по-малко хора, защото масово се отменят празненства за Коледа.