Шенг от JPMorgan Оставаме позитивни в прогнозата си

Силвия Шенг, глобален стратег Мулти активи, JP Morgan Asset Amanagement

17:01 | 29 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Забелязваме лек обрат само заради драстичните цени в петък. Кажете ми за цените. Гледам например облигациите – доходността расте, но забелязвате едно от най-големите понижения на доходността от март 2020, което в разгара на пандемията миналата година.

Цените в петък определено показаха, че има големи разпродажби при рисковите активи. Акции, кредит и суровини – очевидно има някаква тревога заради новия вариант, който може да забави процеса на отваряне.

Освен това част от темата за отварянето бе заглушена в петък.

При облигациите – те направиха рали. Убежищата отново излязоха на преден план.

Доста повишения бяха оценени, наред с повече несигурност за прогнозите за ръст. Хората очакват част от повишенията да бъдат забавени.

Колко ще продължи това? Вече забелязваме известно стабилизиране. Това реакция ли е или дългосрочен ефект и е време да започне да се намалява риска?

Вече говорихме за това. Все още има много неизвестни. Още ни трябват две-три седмици, за да открием колко заразен е този вариант, как се отразява на ефективността на ваксините и смъртността.

За нас е твърде рано фундаментално да преоценим прогнозата си за следващата година. Но очакваме волатилността да остане висока заради повишената несигурност.

Кои индикатори ще следите най-много, за да разберете дали това ще има по-дългосрочен ефект? Облигациите, крипто? Кои индикатори следите най-вече за повече експозиция към локдауни?

Смятаме, че най-важното е да се следят последиците върху ефективността на ваксините. Вероятно това е най-важното.

Очевидно не бива да сме твърде песимистично настроени при положение, че лечението на вируса се подобри доста. Имаме антивирусни препарати.

Освен това иРНК ваксините доста лесно могат да се модифицират.

Ако забележим по-силен удар срещу ефективността на ваксините, това вероятно би могло да забави твърде много процеса на отваряне и можем да очакваме малко повече натиск над рисковите активи.

Всичко това само заради тревогите от новия вирус ли е? При факта, че годината беше силна за акциите, без Китай, разбира се, но има ли смисъл да се изважда някакъв риск, дори и без този вирус? При положение какво следва догодина – затягане от страна на централните банки.

Всъщност ние сме доста позитивни за икономическата прогноза и прогнозата за рисковите активи догодина. Защото като цяло смятаме, че макроикономическата среда остава поддържаща. Продължаваме за забелязваме ръст над очаквания до следващата година.

Относно монетарните политики – да, те се отразяват в затягане на маржините, но смятам, че бихме могли да характеризираме сегашната среда като по-скоро насочена към по-малко разхлабване, но все още незатегната.

Забелязваме централните банки на развиващите се страни да излизат от QE, но засега това реално не е затягане на финансовите условия.

Смятате ли, че Фед ще преоцени плановете си при новия вариант? Дали ще започнат процеса на затягане и спиране на изкупуването?

Те вероятно ще изчакат за повече информация като всички нас. Бихме могли да видим преоценка, ако се окаже, че е по-сериозно.