Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Предприемаческата екосистема в IT сектора - когато идеите и продуктите имат кауза

Невен Боянов, предприемач, Бизнес среща, 14.05.2019

21:30 | 14 май 2019
Невен Боянов, предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Невен Боянов, предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнесът трябва да мисли как да превърне идеята в печеливш продукт. Трябва да се помисли и за профила на клиентите. Бизнес моделът е най-важен. Това твърди предприемачът Невен Боянов в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Занимавам се с програмиране от 1988-1989 г. Стартирахме бизнес със софтуер. През 90-те години бе доста трудно да намериш съмишленици, а и нямахме опит. Работейки по някакъв проект, влагахме средствата в разработката на нашата идея".

През 1999 в САЩ бе културен шок за мен, спомена Невен Боянов. "Първата си фирма регистрирах в Южна Калифорния. Тогава за първи път усетих духа на стартъпите. Впоследствие това ми помогна", посочи той.

"Кризата през 2008 г. се отрази доста върху софтуерните фирми. Тогава получих съвета да оставя един-двама най-ценни служители. Аз не се вслушах в този съвет и допуснах грешка. В такива периоди се взимат трудно управленските решения".

Напоследък в България се наблюдават повече фирми със собствен софтуерен продукт, отбеляза гостът. "Това придава една добавена стойност. Появиха се и истински инвеститори", добави той.

"Клубът на програмистите във Велико Търново обсъжда проблеми  в областта на IT, технологиите, предприемачеството. Основни цели на клуба са да създаде среда за бизнес".

Платформата за обучение „Тинузавър“ създава извънкласни занимания и се предлага и в няколко частни школи в България, сподели предприемачът. "Идеята генерално е да комбинираме математиката, физиката, химията и програмирането по по-забавен начин. Образованието, практиката и играта са еднакво ценни. Демонстрацията трябва да остане на заден план, да бъде по-скоро мотивация", изтъкна Невен Боянов.

Вижте видео материала с целия разговор.