Когато бизнесът има посока може да гради стратегия

Мирослав Богданцалиев, основател на Международен бизнес алианс - България, Бизнес среща, 02.10.2018

21:30 | 2 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато бизнесът има посока, независимо каква е, тогава той може да гради стратегия. Важното за българския бизнес във Великобритания е да се вземе решение по Брекзит, независимо какво е то. Тогава бизнесът ще вземе мерки, ще се адаптира и ще продължи да функционира. Неизвестността, в която се намираме в момента, блокира бизнеса, блокира инвестициите,  огромни финансови ресурси в момента са в "изчаквателен режим". Това каза Мирослав Богданцалиев, основател на Международен бизнес алианс - България в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева. 

Идеята за Алианса е в резултат от необходимостта на български компании да се свързват по най-бърз и лесен начин с партньори в чужбина, за да реализират успешно свои продукти, услуги, джойнтвенчъри, инвестиции и други. Като интерактивна мрежа, която свързва всеки със всеки определи Международния бизнес алианс - България неговият създател, Богданцалиев.

"Мотивът ми е личен - да помогна с тази платформа на България и българите да просперират. Започнах работа по тази идея като по благотворителна инициатива от моя страна. Беше насочена към бизнеса, защото ако се развива успешно той може да промени драстично живота на българите. Има клише, което се тиражира постоянно в пространството как негативно се отнасят българи помежду си. Това не е вярно, промениха се отношенията в последните години. Срещам се с хора - българи от цял свят, които искат да помагат много не само помежду си, но и на България". 

Желанието да са полезни на сънародниците си българите в чужбина имат и поради факта, че притежават и опит и успех, който им позволява вече да обърна поглед към миналото си, да видят откъде са тръгнали и да отделят средства и време да подпомагат хора от родината, българи. "Нещо, което в миналото беше неимоверно трудно - когато отиде в чужбина в началото без нищо, човек трябва да помогне първо на себе си, за да може после да протегне ръка на друг и се надявам повече хора да го разбират това", уточни Богданцалиев. 

Собственик на 7 фирми и с бизнес, който развива вече 20 години в Лондон, гостът каза, че началото винаги е трудно, свързано с компромиси и лишения, но когато човек има цел и работи вдъхновено и мотивирано за целта си, всичко се постига.

"Българите, които искат да стъпят с бизнес в чужбина се нуждаят от достъпна информация, а след това и от обработка на тази информация. Не на последно място и от техническа връзка - как да бъде представена тази услуга или продукт. IBA предоставя тази глобална връзка - където и да се намира българският бизнес може да се свърже директно с компании, менажирани от българи в целия свят. Всеки бизнес във всяка една държава предоставя най-различни възможности. И вместо да се търсят връзки в отделни държави, по браншови организации, да се изпраща кореспонденция, IBA облекчава контактите". 

Често намирането на подходящо помещение за офис, ползването на услуги от адвокати, счетоводители, организацията на бизнеса в чужбина може да отнеме и две години на предприемача. 

Това каза гостът и сподели, че не е предполагал какъв ресурс от време ще му трябва да се организира цялата тази информация, като изискванията към услугата се налагат от самия бизнес, а не от създателите си.

Целия разговор- вижте във видео материала.