Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Приложение подпомага за ефективното управление на храната в домакинството

Иво Димитров, създател на CogZum, Бизнес среща, 18.09.2018

21:00 | 18 септември 2018
Иво Димитров, създател на CogZum. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иво Димитров, създател на CogZum. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Милиони домакинства по цял свят, основно в развитите държави, не успяват да управляват рационално храната в домакинствата си. В САЩ между 30 и 40% от закупената храна се изхвърля, в Европа – около 20-30%. Това посочи като една от причините за появата на мобилната апликация CogZum нейният създател Иво Димитров в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Гостът поясни, че апликацията е комбинация от дигитален списък за пазаруване и надграждащ се интелигентен каталог на храната, с която потребителите разполагат в домовете си.

„В момента, в който даден продукт е отметнат от списъка за пазаруване, той се премества в каталога. Той следи постоянно състоянието на продукта, като при наближаване на крайния срок на годност, каталогът изпраща предупреждение на телефона на потребителя, че е време да използва продукта“.

Според госта този метод помага на потребителите при избора какво да закупят и преценката от какво имат реална необходимост. Така се избягва двойното закупуване на продукти и презакупуването, посочи още Димитров.

Първата версия на апликацията е пусната в България и Великобритания, а разработката ѝ продължава все още.

„Подобни проекти изискват много голям първоначален срок на обработка. Разработката на тази апликация не е спряла. Тя стартира през 2016 г. Към момента само около 25% от идеите са имплементирани. Първата версия на апликацията бе пусната в България и Великобритания, през следващата година и в САЩ. Вече е достъпна и в Холандия. Потребителите ѝ към момента са около 2000, повечето от тях са във Великобритания“.

Според Димитров потребителите в България имат по-съзнателно отношение към храната, сравнени с тези в останалите държави, където цените ѝ са ниски, а изобилието – огромно. Това се дължи на по-голямата им близост до процеса по нейното създаване, изрази мнение той.

„Това е едната страна. Все пак ежедневието е забързано и у нас. Времето, което може да се отдели в тази насока, е все по-малко. Разумното управление на храната в домакинството е невъзможно без това приложение за едно модерно, динамично семейство. Това е и основният профил на потребителите на приложението“.

Създателят на мобилната апликация посочи, че тя се предлага с безплатни и платени приложения, които осигуряват на ползвателите ѝ доста по-голям брой възможности.

Той добави, че е вероятно скоро апликацията да предлага възможност и за онлайн пазаруване на хранителни продукти, тъй като изследвания сочат, че то става все по-популярен и предпочитан избор.

Вижте повече във видео материала.