Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Бизнес с дъх на малиново вино

Оля Антонова, управляващ съдружник в компанията за производство на малиново вино Трастена, Бизнес среща, 12.04.2018

21:30 | 12 април 2018
Оля Антонова, управляващ съдружник в компанията за производство на малиново вино Трастена. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Оля Антонова, управляващ съдружник в компанията за производство на малиново вино Трастена. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При производството на малиновото вино има 15 обработки годишно, които се правят на ръка. Плевенето също се прави ръчно, защото не се използват химични торове и препарати. Това каза Оля Антонова, управляващ съдружник в компанията за производство на малиново вино „Трастена“, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

По думите на производителката, зад идеята за създаването на компанията стоят много години упорит труд в земеделието. Семейството на съпруга й се занимава от 15 години с био земеделие, преди да дойде бизнесът с виното. Идеята да експериментира с вино идва на нейния свекър.

„Помогнало му е това, че на местата, на които се отглеждат малините, има легенди за малинови вина, които са се правели навремето в манастири“.

Задачата пред „Трастена“ е да запази в най-чист вид възродената традиция. Компанията отглежда 95 декара с малини, за обработката на които всяко лято наема 150 работници.

„Сигурна съм, че всеки един бизнес би искал да бъде изцяло автоматизиран. Има обаче един човешки фактор, за който към момента няма разработен изкуствен интелект, който да го замени. Това е, когато ти виждаш кой е най-зрелият плод и береш само него. Не може да се направи с комбайн, а ние държим да ползваме само най-добрата суровина. Беритбата продължава около един месец“.

На българския пазар няма пречки, особено за иновативните продукти, защото хората искат да опитват нови неща, но всичко отнема време, твърди още Оля Антонова.

„Българите са традиционалисти, имат култура на пиене, имат своите традиции по отношение на това, което се слага на масата. България има богата история и традиция във винопроизводството. Беше ни доста трудно в началото, тъй като ние бяхма пионери в това, което правехме. Отне ни доста време и усилия да накараме хората дори да опитат това, което сме направили. Но и в началото вярвахме в продукта си толкова много, колкото и днес.“

Колко малини са необходими за направата на бутилка вино? Откъде произлиза името на фирмата? Колко е важна опаковката за продажбата на малиновото вино? Повече за сътрудничеството между компанията и пчеларска ферма, както и коя е най-трудната част от процеса на производството на виното?