Мъск иска да въведе безжичен интернет по време на полети

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 15.10.2021

17:30 | 15 октомври 2021
Обновен: 17:55 | 15 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Илон Мъск коментира плана на SpaceX да използва Starlink за безжичен интернет по време на полети, като подчерта, че компанията му води преговори с авиокомпании за добавянето на високоскоростна сателитна интернет услуга. Това сподели Елена Кирилова, редактор в сайта Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Мъск пише в Twitter „Моля, уведомете ги, ако го искате във вашия самолет“ и допълни, че Starlink може да добави „половин гигабитова свързаност във въздуха с ниско времезакъснение“.

"Starlink е планът на компанията за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа от хиляди сателити, известна в космическата индустрия като констелация. Тя е проектирана така, че да доставя високоскоростен интернет на потребителите навсякъде на планетата."

SpaceX e изпратила 1740 сателита Starlink в Космоса досега, а мрежата има над 100 хил. потребители в 14 държави, които участват в публично тестване на бета версията. Услугата струва 99 долара на месец.

Гостът споделя, че по-рано тази година вицепрезидентът на SpaceX Джонатан Хофлър заяви, че компанията „води преговори с няколко“ авиокомпании във връзка с добавянето на безжичен интернет към полетите. Тогава подсказа, че става дума за „авиационен продукт в процес на разработка“.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.