Най-голямата корпоративна сделка на Zoom се провали

 Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт", 01.10.2021 г.

12:31 | 1 октомври 2021
Обновен: 12:32 | 1 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Zoom Video Communications Inc. отмени плановете си да купи доставчика на кол центрове Five9, след като акционерите на придобиваната компания отхвърлиха сделката в четвъртък. Силен спад на цените на кандидат-купувача свиха предложената за сделката цена с една трета, което е накарало Five9 да откаже офертата. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. 

"През юли Zoom обяви намерението си да придобие Five9, доставчик на софтуер за кол центрове, за да подсили популярното си приложение за видеоконферентни връзки в условията на засилваща се конкуренция".

От думите на госта стана ясно, че на инвеститорите на Five9бяха са били предложени по 0,5533 акции на Zoom за всяка акция на Five9, като оценката на сделката е била на стойност 14,7 млрд. долара въз основа на цената на затваряне на Zoom на 16 юли от 361,97 долара. Оттогава акциите на Zoom са се обезценили с 28%, завършвайки в четвъртък на ниво от 261,50.

"Друг фактор може би е нововъзникващ преглед на сделката от страна на Министерството на правосъдието заради въздействието ѝ върху националната сигурност, тъй като Zoom се изправи пред въпроси за връзките си с Китай." 

Сделката „е прекратена по взаимно съгласие“, се казва в съобщение на Five9 от четвъртък. „Споразумението не получи необходимия брой гласове от акционерите, за да се одобри сливането със Zoom“, каза още главният редактор. 

Цялото интервю може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.