Cisco прогнозира същия темп на растеж, въпреки кризата на чипове

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 16.09.2021 г.

16:18 | 16 септември 2021
Обновен: 10:21 | 17 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Производителят на мрежово оборудване Cisco Systems Inc. прогнозира в сряда, че в рамките на четири години около половината от нейните приходи ще идват от софтуер и други повтарящи се продажби, но главният финансов директор заявява пред Ройтерс, че високите цени на чиповете в хардуерния бизнес ще продължават да оказват натиск върху общата печалба. Това сподели Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Cisco е най-големият производител на мрежово оборудване за центрове за данни и корпоративни кампуси, но се насочва към продажби на повтарящи се абонаменти за софтуер като услугата за онлайн сътрудничество WebEx и услугите за киберсигурност. 

 

"На събитие с анализатори от Wall Street Cisco заяви, че вярва, че делът на приходите от абонаменти ще се увеличи от 44% през фискалната 2021 г., приключила на 31 юли, до 50% през фискалната 2025 г."

Компанията дава фискална прогноза за приходите през 2025 г. за средно 62,9 млрд. долара, като заявява, че очаква годишен темп на растеж от 5% до 7%. Cisco прогнозира същия темп на растеж за коригираната печалба, като се стреми към средна печалба от 4,07 долара на акция през фискалната 2025 г., добави Бойчо Попов.

Базираната в Сан Хосе, Калифорния, Cisco  продава рутери, комутатори и услуги за сигурност, както и софтуерни продукти като Webex, в сряда заявява, че през ноември ще започне да отчита периодични годишни приходи и абонаменти като процент от общите приходи.

 

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.