Facebook отново има проблем с данните на 533 млн. потребители

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 05.04.2021

13:03 | 5 април 2021
Обновен: 13:03 | 5 април 2021
Автор: Николета Рилска

Личните данни на повече от половин милиард потребители на Facebook Inc. се появиха онлайн безплатно през уикенда, напомняйки за способността на компанията да събира планини от информация и затрудненията ѝ да защити тези чувствителни активи. Повече по темата разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Течът включва лична информация за 533 милиона потребители на Facebook, като телефонни номера, идентификатори за Facebook, пълни имена, местоположения, дати на раждане, биографични данни и в някои случаи имейл адреси", посочи Попов.

Той отбеляза, че според говорител на компанията „това са стари данни, за които преди това бе съобщено през 2019 г.“, а проблемът с тях е решен още тогава. 

"По това време компанията отстрани недостатък в своята технология, който позволи на информацията да изтече. След като обаче такива данни веднъж изтекат от мрежата на Facebook, компанията има ограничена власт да спре разпространението им онлайн", коментира главният редактор.

"Изтичането на данни заплашва да подкопае бизнес модела на Facebook за събиране на голямо количество лична информация и използването му за продажба на насочени реклами".

По думите на Попов информацията е достъпна безплатно на хакерски форум, което я прави широко достъпна за всеки с елементарни умения за данни. 

Целия коментар вижте във видео материала. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.