Google приключи сделката за закупуването на Fitbit въпреки продължаващите проверки

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 15.01.2021

11:46 | 15 януари 2021
Обновен: 11:46 | 15 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Гигантът в онлайн търсенето и рекламата Google приключи сделката си за закупуване на компанията за носими фитнес устройства Fitbit, въпреки че американските и австралийските регулатори по конкуренцията продължават разследването на трансакцията за 2,1 милиарда долара. Повече по темата разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“Използването от страна на Google на огромното количество данни за здравето на потребителите отдавна е ключовата пречка за регулаторното одобрение на сделката”, коментира Попов. Той добави, че в крайна сметка целенасочената реклама продължава да бъде в основата на голяма част от това, което технологичният гигант прави.

“Поради това не е изненадващо, че както Google, така и Fitbit се стремят да отговорят на опасенията в съответните си изявления за придобиването. Google по-специално настоява, че сделката е свързана с хардуер - което, разбира се, е насочване на вниманието само в тази конкретна вертикала”, коментира Попов.

Той отбеляза, че според Fitbit “тази сделка винаги е била за устройства, а не за данни”.

“От Google обещават, че ще поддържат достъпа до приложни програмни интерфейси (API) на Android, които позволяват на устройства като фитнес тракери и интелигентни часовници да си взаимодействат със смартфоните с Android”, посочи главният редактор.

Той добави, че двете компании обещават да продължат да позволяват на потребителите на Fitbit да избират да се свържат с услуги на трети страни, така че все пак ще може да синхронизират любимите си приложения за здраве със своя акаунт във Fitbit.

Целия коментар вижте във видеото.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.