SpaceX излетя за първи път за редовна мисия в Космоса

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 16.11.2020

11:22 | 16 ноември 2020
Обновен: 12:06 | 16 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

Шест месеца след историческия си първи полет космическият кораб Crew Dragon на SpaceX излетя за първи път за редовна мисия в Космоса. В неделя вечерта (местно време) капсулата излетя с четирима астронавти на борда от Кейп Канаверал в американския щат Флорида. Повече по темата разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Частната американска компания на Илон Мъск ще транспортира до Международната космическа станция астронавти на NASA, слагайки край на девет години на зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия”, посочи Попов.

Той отбеляза, че веднага след старта новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън отправи поздрави в Twitter.

"Действащият американски президент Доналд Тръмп отпразнува „страхотния старт“ в Twitter по-късно", коментира главният редактор.

“Crew Dragon излетя на върха на ракета „Falcon 9“, чийто първи компонент се завърна на земята, както беше планирано след няколко минути, и кацна на плаваща платформа - голям успех за SpaceX” - заяви Попов. 

"Очаква се капсулата да се скачи с Международната космическа станция в понеделник вечерта (местно време) след повече от 27 часа полет”.

Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка, стана ясно още от разговора. 

Защо основателят и ръководител на SpaceX, ексцентричният милиардер Илон Мъск, бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция - вижте във видео материала.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.