NASA и SpaceX се готвят за нова историческа мисия

Четирима астронавти ще бъдат изпратени в околоземна орбита в рамките на първата пълна мисия с кораб на частна компания

16:07 | 14 ноември 2020
Обновен: 16:42 | 14 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bill Ingalls/Bloomberg
Снимка: Bill Ingalls/Bloomberg

NASA и SpaceX ще изпратят четирима астронавти в околоземна орбита в рамките на първата пълна мисия, която използва кораб на частна компания, съобщава Guardian.

Събитието беше планирано за събота и отложено за неделя вечер заради очаквания за поривисти брегови ветрове над Флорида, заявиха представители на NASA.

Капсулата Crew Dragon ще бъде готова за изстрелване в 19.27 часа в неделя от kосмическия център „Джон Ф. Кенеди“ на NASA.

Екипажът за полета от Международната космическа станция включва трима американски астронавти - Виктор Глоувър, Шанън Уокър и ръководителя на мисията Майк Хопкинс

Четвъртият член на екипажа е японският астронавт Соичи Ногучи, за когото полетът до орбита ще е трети след полет с американската космическа совалка през 2005 г. и руският кораб “Съюз” през 2009 г.

Пътуването до МКС се смята за първата “операционна мисия” на Crew Dragon.

Появата на Falcon 9 и Crew Dragon представлява нова ера в търговско разработените космически апарати - притежавани и оперирани от частен собственик, а не от NASA, които се използват, за да изпращат американци в орбита.

„Създаваме история този път, като стартираме това, което наричаме оперативен полет до Международната космическа станция“, заяви директорът на NASA  Джим Бриденстин.

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX, обикновено присъства на подобни събития, но по-рано даде положителен тест за коронавирус. Дали той е бил контактен на астронавтите не е ясно, но е малко вероятно, имайки се предвид, че екипажът е бил в рутинна карантина седмици преди полета.

NASA подписа договор със SpaceX и Boeing през 2014 г. за разработката на космически капсули, които да заместят руската совалка и чрез които да намали зависимостта си от Русия за изпращане на американски астронавти в орбита. Първата тестова мисия на Boeing с нейната капсула Starliner е планирана за края на 2021 г.