TikTok ще се бори със заповедта на Тръмп в съда

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 24.08.2020

10:33 | 24 август 2020
Обновен: 11:17 | 24 август 2020
Автор: Димитър Баларев

TikTokток планира да съди администрацията на Доналд Тръмп. Стартът на делото най-вероятно ще бъде даден тази седмица. До тук се стигна след заповед на американския президент, забраняваща американски транзакции с популярното приложение и нейната компания-майка ByteDance. Това заяви Eлена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

„Съгласно заповедта на държавния глава, издадена на 6 август, всякакви трансакции с ByteDance, обект на американска юрисдикция, ще бъдат забранени за 45 дни. Пълният текст на забраната не е ясен, но дава власт на министъра на търговията да определя трансакциите, които са обект на заповедта”

Кирилова допълни още, че отделна заповед от 14 август дава на ByteDance срок от 90 дни, за да продаде американските операции на TikTok. Китайската компания води преговори с потенциални купувачи като Microsoft и Oracle. Заповедта от 6 август не засяга преговорите за продажбата на TikTok

"Американските власти са притеснени, че информацията за потребителите на TikTok може да се прехвърля към комунистическото правителство на Китай, а администрацията на Тръмп засилва усилията си да премахне китайски приложения от американските мрежи във връзка с опасения за националната сигурност."

Целия технологичен коментар вижте във видеото.