Intel повишава приходите си, но съобщи за проблеми при новите чипове

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 24.07.2020

11:35 | 24 юли 2020
Обновен: 14:35 | 24 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Разрастването на центровете за данни в рамките на причинената от коронавируса криза даде силен тласък на гиганта в производството на чипове Intel през последното тримесечие. Консолидираните приходи от продажби нараснаха с 20 процента през годината до 19,7 милиарда долара. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Бизнесът в поделението на центровете за данни отчита ръст от 43 процента до 7,1 милиарда долара. Коронакризата наложи разширяване на капацитета на мрежата заради преместването на служителите на работа от вкъщи и увеличеното използване на поточни услуги. Необходимостта от чипове за всичко това обаче сега намалява, заяви главният финансов директор на Intel Джордж Дейвис".

Попов коментира, че в същото време през последните месеци потребителите са закупували повече преносими компютри за работа у дома.

"Intel се възползва от това и генерира общо увеличение на продажбите със седем процента до 9,5 милиарда долара в своето подразделение на компютърни чипове. В същото време групата трябваше да отложи въвеждането на пазара на ново поколение чипове с още шест месеца. Акциите на Intel поевтиняха с повече от десет процента при извънборсовата търговия в четвъртък".

Вижте целия коментар във видео материала. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.