Toyota ще изгради град на бъдещето

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 07.01.2020

10:41 | 7 януари 2020

Японският автомобилен концерн Toyota възнамерява да изгради експериментален град на бъдещето в Япония, за да тества все повече технологии, като автономното шофиране в реални условия. За целта изведен от експлоатация завод на автомобилния производител в близост до връх Фуджи трябва да бъде преустроен. Около 2000 души се очаква да живеят в компактния „Woven City“ („Изтъкан град“) - включително служители на Toyota, пенсионери и изследователи. Първата копка и полагането на възпоменателен камък е планирано за следващата година. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Обектът е с площ над 70 хектара. Датският архитект звезда Бярке Ингелс е нает за водещ градски архитект. Основната идея на концепцията е пешеходците, колоездачите и колите да могат да споделят улиците по интелигентен начин. Голяма част от транспортната инфраструктура, като например системи за горивни клетки за производство на електроенергия, ще бъде погребана под земята. Сградите трябва да бъдат изградени от дърво да разполагат със слънчеви клетки на покрива“.

Попов обясни, че автономните многофункционални превозни средства на Toyota, които могат да се използват за превоз на хора, но и като мобилни магазини или офиси, играят централна роля в концепцията.

"Групата представи колата с форма на кутия с име e-Palette преди две години в Лас Вегас. В понеделник южнокорейският конкурент Hyundai представи подобна концепция, наречена S-Link", допълни още той.

Бойчо Попов поясни, че Toyota не е първата технологична компания, която се опита да изгради градска инфраструктура, тъй като Google вече обяви подобен проект в канадския мегаполис Торонто през 2017 г., но само на площ от малко под пет хектара.

"Градският проект на Toyota беше най-амбициозният анонс на старта на CES. В същото време стана ясно как плановете за бъдещето с роботите – коли придобиват все по-конкретна форма. Първите превозни средства със системи на Qualcomm се планира да излязат по улиците през 2023 година".

Той коментира, че според ZF високите разходи и нерешената правна рамка в момента са аргументи срещу по-високите нива на автоматизация в автомобилите.

Вижте целия технологичен коментар във видеото.