Съкращения в WeWork, акциите на Tesla скачат

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 27 септември 2019 г.

10:06 | 27 септември 2019
Обновен: 10:06 | 27 септември 2019
Бойчо Попов
Бойчо Попов

След уволнението на Адам Нойман от WeWork обмислят и още съкращения на персонал и активи, включително и 20 приятели на Нойман и съпругата му Ребека. Очаква се след мениджърската смяна на върха на We Co., компанията майка на дружеството за споделени офис пространства, да отпаднат хиляди позиции сред персонала от над 12 000 души и да се продават бизнеси извън основите наемни операции, твърдят хора, запознати с въпроса. Целта е да се подготви една по-свита компания за публично предлагане, което би събрало толкова необходимите пари. Вероятно обаче IPO-то ще се случи през следващата година. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя редовен технологичен коментар в предаването Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

Най-високопоставеният мениджър сред тези, за които се очаква да напуснат компанията, е Майкъл Грос, заместник-председател, който е дългогодишен съюзник и приятел на Нойман.
Сред предложените за съкращение е и Крис Хил, главният продуктов директор на компанията, който е и зет на Ребека Нойман. Ребека, съосновател, която също така е главен директор по марките и въздействието, също ще напусне компанията, съобщават хора, запознати с въпроса.

Има и над 10 други служители, които са работили директно с Нойман в група, която е наричана вътрешнофирмено „овален кабинет“ и включва някои приятели, които са работили по лични сделки за него.
Подавайки оставка като изпълнителен директор през тази седмица, Нойман също така отстъпи и мажоритарния контрол върху компанията след няколко бурни седмици, през които We бе принудена да отложи дългоочакваното първично публично предлагане, след като бъдещите инвеститори не припознаха търсената оценка и менидмънт.

Тази съпротива помогна за привличане на подкрепа сред колегите директори на Нойман за промяна в ръководството. Той ще остане неизпълнителен председател на нюйоркската компания.

Новите ръководители на We Co. Арти Минсън и Себастиан Гънингам планират да започнат нов курс за компанията, която бързо се разраства, но също така генерира сериозни загуби. Освен различни неприсъщи активи и бизнеси, компанията продава и частния реактивен Gulfstream на Адам Нойман, който бил използван от него за пътувания между домовете му в Ню Йорк и Залива.

Бързо растящият интернет сектор е генерирал 2,1 трилиона долара за американската икономика през 2018 г., или около 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, съобщи индустриална група в четвъртък.

Internet Association, група, представляваща Amazon.com Inc, Facebook Inc, Alphabet Inc, Twitter Inc, Uber Technology Inc и много други фирми публикува оценката си, докато технологичният сектор е подложен на все по-голяма критика, а някои законодатели призовават за разпадането на големите фирми и подновяване на засиления антитръстов контрол.

Според проучването интернет секторът представлява четвъртият по големина сектор в американската икономика след недвижимите имоти, администрацията и производството.

Според анализа интернет секторът дава близо 6 милиона директни работни места, което представлява 4% от работните места в САЩ, докато американските интернет фирми харчат 64 милиарда долара за капиталови разходи. Проучването установява също, че интернет секторът косвено подкрепя други 13 милиона работни места.

Американското Бюро за икономически анализи (BEA) изчисли през април, че „дигиталната икономика“ представлява 6,9% от БВП за 2017 г., или 1,35 трилиона долара, което я поставя на седмо място като цяло. Това определение включва инфраструктура, позволяваща цифрови технологии, трансакции за електронна търговия и цифрови медии, но не включва услуги за споделяне на превозни средства и други стоки и услуги, свързани със споделената икономика.

Акциите на Tesla Inc приключиха сесията в четвъртък с ръст от 6% след доклад, че главният изпълнителен директор Илон Мъск е видял „шанс“ за доставянето на 100 000 автомобила през това тримесечие, а компанията заяви, че ще въведе актуализация на софтуера за гледане на филми и възпроизвеждане на игри в колите.

Очаква се производителят на електрически автомобили да предостави подробности за тримесечните си доставки на превозни средства през следващата седмица.

„Имаме шанса да постигнем първото си тримесечие с доставки на 100 000 превозни средства, което е невероятно вълнуващ момент за нашата компания“, пише Мъск в писмото си. „Предизвикателството е да гарантираме, че имаме правилните варианти за автомобили на правилните места и да съберем колкото е възможно повече ресурси на нашата компания, за да помогнем за тримесечните доставки“.