ЕС вече е нетен вносител на върхови технологии от Китай

Проф. д-р Динко Динков, преподавател в УНСС (катедра "Международни отношения"), Бизнес старт, 26.09.2019

08:30 | 26 септември 2019
Проф. д-р Динко Динков, преподавател в УНСС (катедра "Международни отношения"). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Динко Динков, преподавател в УНСС (катедра "Международни отношения"). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По отношение на върхови технологии Европейският съюз (ЕС) вече е нетен вносител на такива от Китай. Европа няма как да не бъде световен лидер в това отношение. Това твърди проф. д-р Динко Динков, преподавател в УНСС (катедра "Международни отношения"), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

На въпроса има ли ЕС потенциал да бъде самостоятелен глобален играч професор д-р Динко Динков смята, че отговорът не може да бъде еднозначен, "макар че в началото на 90-те години, на фона радикалните промени в света, Европа заяви амбиции да се утвърждава като един от първостепенните фактори в съвременната международна система. Това бе синтезирано в договора от Маастрихт, по силата на който европейските общности се трансформираха в ЕС", добави той.

"Заложи се едно ново европоцентристко начало, което съдържаше и идеята за еманципиране на Европа. Мисля, че ЕС не успя да изпълни своята мисия и се отдалечи от основополагащи идеи. Има дефицит на идеи за бъдещето на Европа, както и дефицити на природни и човешки ресурси, демографските тенденции също са влошени".

Гостът коментира и новина, че Кристалина Георгиева е избрана за управляващ директор на Международния Валутен Фонд (МВФ) за петгодишен мандат

"МВФ е организация, която е замислена да осигури възможност държавите, които членуват в нея, да правят вноски и да се набира капитал за подпомагане на страни в нужда. Но МВФ има специфична задача - като отпуска заеми, да дава и препоръки как да бъдат усвоявани отпуснатите средства. Условията са категорични и строги".

Гостът припомни, че Кристалина Георгиева е натрупала опит и в Световната банка, Международната банка за възстановяване и развитие, както и че е била заместник-председател на ЕК. В този ред на мисли според него изборът тя да оглави МВФ не е изненадващ.

"Бретън-Уудската система претърпя няколко много дълбоки кризи, особено от началото на 70-те години, свързани с петролната криза, когато много от заложените правила в споразумението бяха променени. Доларът спря до поддържа определено съотношение спрямо златото. По бретън-уудските правила САЩ поемат задължения да поддържат едно фиксирано съотношение долар-злато от 35 долара за една тройунция злато. От 1972 г. това са промени", отбеляза Динко Динков.

"Кристалина Георгиева ще бъде изправена пред предизвикателството, наречено протекционизъм в международната търговия. Световната търговска организация (СТО) е парализирана и идеята за либерализиране на търговията някак бе блокирана. Но МВФ все пак има изпитани средства да се справи".