Как да управляваме правилно човешкия капитал

Диляна Дочева и Радостин Димитров в Investbook, 04.04.2017

21:00 | 4 април 2017
Автор: Кирил Петков
Диляна Дочева, ген. мениджър на Франклин Кови България и Радостин Димитров, експерт "Бизнес развитие" в Bee Smart Technologies. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Диляна Дочева, ген. мениджър на Франклин Кови България и Радостин Димитров, експерт "Бизнес развитие" в Bee Smart Technologies. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Две неща трябва да правят лидерите в компаниите, за да управляват добре човешките потенциали и да им дават полето, в което да цъфтят. Едното е да съставят системи, които поне да не пречат на таланта и второто е свързано с това по какъв начин разговарят с хората. Това каза Диляна Дочева, ген. мениджър на Франклин Кови България, в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев във връзка с инициативата на Bloomberg TV Bulgaria "Талантите в бизнеса"​.

Изключително важно е да сме сигурни, че "човек си е на мястото, че всеки е на позиция, където може да развива таланта, който има", обясни Дочева "Обикновено системите, които съществуват в организациите, не способстват да се развиват талантите, а да се достигне до ниво на посредственост или малко над него". 

"Голям проблем в управлението на стартъп компании е, че в един момент се поставят много големи, амбициозни цели и растежът на компанията е много бърз. Има случаи, в които за много кратък период от време се наемат много хора. Те се виждат като нещо заменимо. Като нещо, което ако утре загубим, ще можем да заменим само след една седмица", каза от своя страна Радостин Димитров, експерт "Бизнес развитие" в Bee Smart Technologies. Димитров добави, че това е грешен подход и хората трябва да се лансират по такъв начин, че да усещат, че са най-ценното за компанията, да се стимулират и да им се дава свобода, за да постигнат най-доброто, на което са способни.

Как се отразява високият процент напускащи в една компания на мотивацията на останалите? Енергия, интелект и почтеност ли са трите най-важни качества за талантите в бизнеса? До колко е важно да притежаваш амбиция и да вярваш в каузата, зад която стои компанията, в която кандидатстваш за работа?