Европейските акции отбелязват лек ръст

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 05.10.2021

15:01 | 5 октомври 2021
Обновен: 18:21 | 5 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции се възстановяват, след като разпродажбите в технологичния сектор се смекчиха, въпреки че опасенията за последиците от инфлацията върху икономическия ръст и отчетите на компаниите ограничава ръстовете. Stoxx 600 е нагоре с 0.4% , воден от Infineon Technologies, които поскъпват с възстановяването на технологиите, след като производителят на чипове обяви, че догодина очаква ръст на приходите. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Банковите акции, които се възползваха от ръста на доходността по облигациите, бяха най-добре представящият се сектор с 1.5% ръст. Търговията през октомври започна с трудности, след като перспективите за повишена инфлация се отразиха върху сектора на индустриалните компании, които са чувствителни към икономическия цикъл".

От думите на госта стана ясно, че след като стигна до рекордно високо ниво през август, Stoxx 600 се е понижил с около 5%. Сред останалите добре представящи се акции в региона е Greggs, който поскъпна, след като британската пекарна обяви силни продажби през август. GN Store Nord се понижи след намаляване на годишната си прогноза за слуховите протези поради забавяне на доставките.

"На другите пазари - контрактите върху европейския природен газ скочиха с 10% докато континентът се готви за зимна криза с енергийните доставки. Доларът се оттласна от тридневното дъно, а доходността на американските държавни облигации е стабилна и лихвата по 10-годишните е около 1.48%".

Биткойн разшири възстановяването и се очаква да стигне прага от $50,000. Преди отварянето на Уолстрийт акциите на Facebook поскъпнаха, след като авария в услугите на компанията бяха обяснени с проблем в мрежовата конфигурация, каза още Джо Ийстън.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.