Европейските акции бележат спад след натиска на Китай в имотния сектор

Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, "В развитие", 20.09.2021

15:16 | 20 септември 2021
Автор: Александра Попова

Днес всички световни индекси са оцветени в червено. Европейските пазари бележат спад след натиска в Китай над имотния сектор и тревогите преди заседанието на Федералния резерв тази седмица, което обезсърчи апетита към риска. Това каза пазарният анализатор Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Растящата тревога на инвеститорите за имотния сектор в Китай и заразяването от дълговата криза на Evergrande се отрази на глобалните пазари и изненада Хонконг, откъдето спадовете се разпространиха в целия регион. Към тези тревоги се прибавиха и опасенията на инвеститорите от растящата инфлация, оттеглянето на стимулите и рисковете около Covid-19".

От думите на госта стана ясно, че Stoxx 600 се е понижил при започването на търговската сесия и сега е надолу с почти 2%, като се насочва към най-големия спад от 2 месеца.

"Суровините поведоха по-широкото оттегляне на пазарите, след като желязната руда поевтиня до под $100 за тон, вследствие на въведените от Китай ограничения в индустриалното производство. Основните метали, включително медта също поевтиняват с ръста на долара преди заседанието на Фед, на което се очаква да бъдат очертани параметрите за намаляване на стимулите", каза Анджела Фелисиано.

"Доходността по 10-годишните американски облигации спадна с 4 базисни пункта до 1.32%. DAX изгуби 2% за деня с ребалансирането и банките и автомобилните акции се представят под възможностите си". 

Anglo American изтри 8.6%, а Lufthansa бележи ръст, след като обяви план за набиране на 2.5 млрд долара, за да изплати част от дълга си към държавата. 
LVMH и Kering поевтиняват заради тревогата от ръста в Китай. Фючърсите на Уолстрийт също се понижават, докато фючърсите върху S&P 500 са с почти 1,5% спад - най-големият от месец насам.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.