Европейските акции остават без промяна на фона на дебата за Делта варианта

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 18.08.2021

17:07 | 18 август 2021
Обновен: 17:09 | 18 август 2021
Автор: Александра Попова

Днес европейските акции са почти без промяна, след като все още няма развитие в дебата дали разпространението на Делта варианта на Covid-19 може да саботира икономическото възстановяване. Това каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Stoxx 600 добави по-малко от 0.1%, като дефанзивните сектори като комуналните услуги, здравеопазването и телекомите водят покачването, докато цикличните акции на рудодобива, автомобилите и търговците на дребно се понижават".

След десет поредни рекордни постижения за Stoxx 600 повечето европейски акции леко отстъпват тази седмица, тъй като вариантът внася неяснота в икономическата картина и пътя на паричната политика на фона на превземането на Афганистан от талибаните, като добави геополитиката като потенциален риск в радара на инвеститорите, каза Джо Ийстън. 

"При отделните акции днес -  Alcon добави 11%, след като групата повиши насоките си заради очакваното възстановяване в броя на хирургичните процедури. Производителят на бира Carlsberg поскъпна след като повиши прогнозата си за печалбите заради отварянето на баровете след затварянето им по време на карантината заради пандемията". 

От думите на госта стана ясно, че акциите на швейцарската онлайн аптека Zur Rose поевтиняват, след като анализаторите отбелязват нарастващите загуби заради високите разходи за маркетинг.

"Доларът прекъсна покачването си, а доходността по облигациите е стабилна. Петролът се възстанови след четири дневния спад, след като доклад за индустрията в САЩ посочи спад в местните запаси. Биткойн поскъпва след два дни на загуби и се търгува на $45,000".

Очакваме протоколите на Фед да хвърлят светлина върху графика за намаляване на стимулите, добави още пазарният коментатор.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.