Оптимизмът на пазарите надделява над страховете от нова ковид вълна

Пазарен коментар на Юан Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 22.07.2021

15:20 | 22 юли 2021
Обновен: 17:40 | 22 юли 2021
Автор: Александра Попова

Световните акции се насочват към най-голямото тридневно покачване от април насам. Причината е, че корпоративните отчети и оптимизмът, свързан с тях, надделяват над опасенията за икономическия растеж и новите огнища на Covid-19. Инвеститорите в Европа очакват решението за лихвите и насоките на Европейската централна банка, а регионалните акции и британската лира поскъпват. Това каза Юан Потс в своя пазарен коментар за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Повечето пазари са на зелена територия, като испанският IBEX нараства с 1,2%, а италианският FTSEMIB бележи ръст с 1,1%.Търговските обеми са около 25% по-малко от средното за Stoxx 600 досега. Много европейски компании публикуваха отчетите си".

В САЩ около 86% от компаниите от S&P 500 публикуваха отчети, които надминаха очакванията на анализаторите, а 12-месечните прогнози за печалбата нарастват с най-бързите темпове от десетилетия, допълни още пазарният коментатор.

"Суровият петрол поскъпва. Инвеститорите анализират признаци на продължаващо търсене на петролни продукти като бензин. Китай продължава да прехвърля петрол от стратегическите си резерви в местните рафинерии в опит да охлади цените. В момента лекият суров петрол се търгува близо до 71 долара за барел, като отчита леко поскъпване за деня".

От думите на госта стана ясно, че биткойнът поскъпва до около 32 000 долара, след като беше подкрепен от известни личности като милиардера Илон Мъск. Той казва, че неговата компания за изследване на космоса SpaceX има холдинги в дигиталната валута. Вероятно Tesla ще започне да приема биткойни отново.

Целия пазарен коментар вижте във видеото. 

Всички гости на предаването “В развитие” можете да намерите тук.