Европейските пазари са съвсем близо до нов рекорд

Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, "В развитие", 07.07.2021

15:42 | 7 юли 2021
Обновен: 16:19 | 7 юли 2021
Автор: Александра Попова

Европейските пазари са съвсем близо до нов рекорд, а цените на суровините бележат ръст преди стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, заяви пазарният анализатор Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Stoxx 600 нараства с 0,6% и е на около 1 пункт от историческия рекорд при затваряне от миналия месец. Акциите на енергийните и миннодобивните компании поскъпват най-много". 

От думите на госта стана ясно, че при отделните акции, компанията за цифрови плащания Wise дебютира на борсата в Лондон. Оценявана на около 8 млрд. лири, собственикът на TransferWise се превръща в едно от най-големите листвания на борсата през последните години.

Анджела Фелисиано каза, че книжата на Shell поскъпват след като от петролната компанията заявиха, че ще увеличат дивидентите към инвеститорите, след ръста на основния ѝ бизнес, задвижван от възстановяване в търсенето на енергийни продукти.

"Преминаваме и към Уолстрийт – американските фючърси нарастват. Фючърсите върху S&P 500 отчитат лек ръст, както и тези върху технологичния Nasdaq след като вчера индексът затвори търговската сесия на рекордна стойност".

Пазарният коментатор заяви, че облигационният пазар е под пара. Доходността по 10-годишните американски облигации остава стабилна след като достигна дъното от февруари, докато европейските облигации бележат спад .

"Поглеждаме набързо и към суровините. Петролът продължава да поскъпва на фона на кризата в ОПЕК+. Лекият суров петрол се търгува за над 74$ за барел. Медта пък поевтинява, а златото поскъпва за шести пореден ден".

"По-късно днес инвеститорите очакват не само протокола от заседанието на комисията по отворени пазари. Англия ще се бори за първия си финал на голямо футболно първенство от 55 г. и се надява да победи на полуфинала на Евро 2020 срещу Дания на стадиона Уембли довечера. Очаква се английските фенове да купуват над 50 000 бири на минута по време на мача", добави Анджела Фелисиано.  

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.