Европейските акции се понижиха днес

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, „В развитие“, 22.06.2021

14:35 | 22 юни 2021
Обновен: 15:33 | 22 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Европейските акции днес се понижиха, повлечени от потенциалното затягане на американската монетарна политика. Това каза Лий-Ан Геранс в пазарния си коментар, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Stoxx 600 тази сутрин спада, воден от поевтиняване на акциите на автопроизводителите и здравните компании, които натежаха над ръста при суровинните сектори. Енергийните акции поскъпват след като Brent стигна 75 долара за барел за пръв път от повече от 2г", коментира тя. 

FTSE се се представя над очакванията, воден от слабия паунд, който подкрепи експортните компании.

Stoxx 600 е малко под рекордно високото ниво, воден от надежда за ръст при корпоративните печалби и след като поскъпва 9 поредни дни в началото на месеца.

Геранс коментира и предстоящото отваряне на Wall Street. 

"Американските фючърси остават стабилни, докато инвеститорите оценяват перспективата за икономически ръст на фона на инфлационните тревоги преди председателят на Фед Джеръм Пауъл да се яви пред конгреса по-късно днес. Фючърсите остават с лека промяна след най-големия ръст на S&P 500 за месец"

При суровините Брент се понижава малко под двугодишния връх, докато трейдърите очакват знаци от ОПЕК+ в отговор на бързо затягащия се пазар.

Лий-Ан разясни и ситуацията при Биткойн, който потъна близо до 30000 долара, след като Китай засили мерките срещу криптовалутите. Токенът днес изгуби 4%.

"Следете новините от Пауъл, който се очаква да се опита да успокои тревогите около потенциалния ръст на инфлацията и лихвите", посъветва тя.