Европейските индекси отново излизат на зелена територия

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 01.12.2020

14:10 | 1 декември 2020
Обновен: 17:04 | 1 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Глобални акции започват декември с отскок, компенсирайки отстъплението от вчера. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

 „3 часа и половина след началото на търговския ден почти всички големи европейски фондови пазари отчитат ръстове, като CAC във Франция и AEX в Холандия се повишават с над 1%“.

Акциите в Обединеното кралство поскъпнаха с почти 2%, след като стратегите на Goldman Sachs ги призоваха за покупка преди търговска сделка за Brexit, обясни Потс.

„Днешното рисково настроение се пренася и на други пазари. Биткойнът се приближава до 20 000 долара и фючърсите на американския индекс на Russell 2000 за акции с малка капитализация превъзхождат технологичния Nasdaq“.

Доларът поевтинява спрямо повечето от валутите от Г-10, тъй като напредъкът в коронавирусната ваксина стимулира търсенето на по-рискови активи, каза пазарният анализатор.

„Петролът в Ню Йорк заличава по-ранните си спадове, докато членовете на ОПЕК + търсят повече време за постигане на сделка относно производствената политика, след като предварителната им среща завърши без споразумение“.

Сега министрите от ОПЕК + ще се срещнат в четвъртък, а не във вторник, за да предоставят повече време за обсъждане на забавянето на планираното увеличение на производството от януари. Според някои пазарът е твърде крехък, за да поеме допълнителни барели. Други обаче искат да увеличат добива си, за да се възползват от по-високите цени след новините за ваксината срещу Covid-19, обясни Потс.

„Суровият петрол тип Брент се търгува за малко под 48 долара за барел в Лондон днес“.

Целия коментар може да видите във видеото.