Доларът върви нагоре, подкрепян от Фед

Тенденцията за поевтиняване на долара, започнала на 16 март се обръща

13:41 | 23 март 2016
Обновен: 13:43 | 23 март 2016
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Доларът се е насочил към най-дългата си серия от поредни дни на поскъпване от месец насам заради увеличаващите се спекулации, че Федералният резерв се приближава до вдигането на лихвите, а това са лоши новини за петрола, златото и развиващите се пазари.

Към 13:30 ч. доларовият спот индекс, проследяващ стойността на долара спрямо 10 основни валути в световен мащаб, бележи ръст от 0,2%, като поскъпването на американската валута спрямо еврото и паунда продължава. По този начин тенденцията за поевтиняване на долара, която беше налице в дните след последната среща на Фед на 16 март, започвa да се обръща.

Движението на доларовия спот индекс от началото на деня до 13:30:

Доларът получи подкрепа от президента на клона на Фед в Чикаго Чарлс Еванс, като той стана последният централен банкер в САЩ, изразил мнение, че лихвите ще бъдат вдигнати по-агресивно, отколкото очакват пазарите.

Паричната политика в САЩ е сериозно обсъждана тема след като на 16 март Комисията за операциите на открития пазар на Фед промени прогнозата си за броя на повишенията на лихвите от 4 на 2. Това се прие от пазарите като сигнал, че затягането на паричната политика в най-голямата икономика в света ще се забави, като тези настроенията веднага доведоха до поевтиняване на долара. Последните коментари на официални лица от Фед обаче за момента обръщат тенденцията.

„Хората подценяват Фед. Данните устойчиво са по-добри от очакванията на пазарите и това е в разрез с очакванията, че Фед може да не действа сериозно, ако изобщо действа“, каза Соня Мартен, директор за валутната стратегия в DZ Bank.

Вижте повече във видеото: