Турските активи се възстановяват

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Турция, В развитие, 15.08.2018

13:40 | 15 август 2018
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Турските активи се възстановяват, след като достигнаха рекордни нива по-рано тази седмица. Турската лира поскъпна с до 7,5% днес, след като националният банков регулатор ограничи междубанковите трансакции за обмяна на валути. Движението цели да възпре чуждестранните фондове да продават къси позиции. Това е последната мярка от серия стъпки, предприети от властите, за да спрат обезценяването на валутата от рекордно ниското ниво в понеделник. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Турция, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Индексът Borsa Istanbul се понижава с повече от 1,5%, посочи Демокан. 

Тя каза, че към момента нито САЩ, нито Турция дават основания за успокояване на дипломатическия спор.

"Турция наложи допълнителни мита върху широк спектър американски стоки – от вноса на автомобили до вноса на алкохол. Изчисления, направени от Bloomberg показват, че стоките в списъка с митата възлизат на 1 млрд. долара. Ситуацията е подобна и при количеството на турския износ на алуминий и стомана, които станаха обект на по-високи мита от Вашингтон, въведени миналата седмица. 

Вчера президентът Реджеп Ердоган призова турците да бойкотират и електрониката, внесена от САЩ, включително продуктите на Apple". 

Вижте целия коментар във видеото.