Сорос вижда прилики с кризата от 2008

Инвеститорите трябва да са предпазливи, смята милиардерът

10:05 | 7 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Сорос. снимка:  Akos Stiller/Bloomberg
Сорос. снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Глобалните пазари са изправени пред криза и инвеститорите трябва да са много предпазливи, заяви милиардерът Джордж Сорос на икономически форум в Шри Ланка във вторник.

Китай се бори да намери нов модел на растежа и девалвацията на неговата валута създава проблеми за останалия свят, каза Сорос в Коломбо, цитиран от Bloomberg. Връщането към положителни лихвени проценти е предизвикателство за развиващия се свят, каза той, добавяйки, че текущата среда има сходства с 2008.

Световните валутни, фондови и стокови пазари са под напрежение през първата седмица на новата година, като спадащият юан добавя тревоги за силата на китайската икономика, която прави преход от инвестиции и промишлено производство към потребление и услуги. Почти 2,5 трлн. долара бяха заличени от стойността на световните капиталови пазари тази година до сряда, като загубите се задълбочиха в Азия в четвъртък, като спадът на китайските книжа спря търговията за остатъка от деня.

"Китай има проблем с приспособяването", казва Сорос. "Бих казал, това доближава до криза. Когато гледам финансовите пазари, има сериозно предизвикателство, което ми напомня кризата, която имахме през 2008."

Сорос, чийто хедж фонд спечели средно около 20% годишно от 1969 до 2011, има нетно богатство от около 27.3 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index. Той започна своята кариера в Ню Йорк през 50-те и спечели репутация за инвеститорските си способности през 1992, когато спечели 1 млрд. долара със залог, че Великобритания ще бъде принудена да девалвира паунда.

Показателите за волатилност растат тази година. Индексът на страха - Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX), се увеличи с 13%. Индексът Nikkei Stock Average Volatility Index, който измерва цената за хеджиране на японските акции, се увеличи с 43% през 2016 и индексът на Merrill Lynch за очакваните ценовите колебания на ДЦК нарасна с 5,7%.