Страхът от инфлация при храните се разпалва отново

Индексът на зърнените култури изтрива загубата от 2024 г.

10:00 | 26 май 2024
Автор: Кира Райт, Мумби Гитау
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на основните земеделски култури изтри загубата си от 2024 г., тъй като лошото време подхранва притесненията за реколтата от пшеница до кафе, съживявайки опасенията за повишаване на цените на храните.

Засушаванията, измръзванията и проливните дъждове се появяват в ключови производители, заплашвайки с ограничаване на доставките и повишаване на цените на основните селскостопански продукти. Индексът на Bloomberg, който проследява девет земеделски стоки, се повиши на годишна база и се насочи към най-големия седмичен ръст от юли насам. 

Макар че показателят остава далеч от пика си през 2022 г., печалбите в крайна сметка могат да означават по-високи потребителски цени - от хляба до напитките - след период на слаба инфлация в магазинната мрежа. Климатичните промени и геополитическите опасения вероятно ще запазят цените на селскостопанските култури високи, заяви Пол Блоксъм, главен икономист за световните суровини на HSBC Holdings Plc. 


Индексът на селскостопанските култури се повишава през годината. По-високите цени на селскостопанските стоки съживяват риска от инфлация при храните

Фючърсите на пшеницата в Чикаго в петък се търгуваха близо до най-високите стойности от юли насам, тъй като лошото време в основните износители от Австралия до Русия поражда опасения относно доставките.

Влошаването на перспективите за реколтата в Русия, която е най-големият износител, подхранва ръста, като през следващите няколко седмици има вероятност от още понижения, заяви в седмичния си доклад Денис Вознесенски, заместник-директор по устойчива и селскостопанска икономика в Commonwealth Bank of Australia. 

Цените на кафе „Арабика“ - друг компонент на индекса - са насочени към най-големия седмичен ръст от април насам. Портокаловият сок е близо до рекорд заради потъващата бразилска реколта, а метеорологичните проблеми издигнаха и цените на азиатския ориз до прага на 15-годишен връх.

Фючърсите върху какаото в Ню Йорк са на път да постигнат седмичен ръст от почти 10%. Фючърсите възобновиха поскъпването си поради намаляващите запаси от боб в складовете, наблюдавани на борсата, на фона на несигурността относно реколтата през следващия сезон. Очаква се цените да останат високи през средата на текущия сезон, подкрепени от основните пазарни фактори, се казва в доклад на Международната организация по какаото от сряда.