Акциите се понижават в Азия, тъй като работните места стават основен фокус

Изключително устойчивият пазар на труда в САЩ започва да се охлажда

09:01 | 2 декември 2022
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите се понижиха в Азия, след като акциите в САЩ се бореха да намерят посока, като търговците очакват доклад за работните места по-късно в петък за улики относно следващите стъпки на Федералния резерв.

Измерителят на азиатските акции падна, воден от Япония, където петдневното рали на йената увеличи натиска върху акциите. Член на борда на централната банка на Япония спомена необходимостта от оценка на политикат, което добави към негативните настроения.

Фючърсните договори за S&P 500 паднаха, след като индексът се понижи по време на сесията в САЩ. Той се повиши по-рано тази седмица заради сигналите на председателя на Фед Джеръм Пауъл за намаляване на скоростта на повишенията на лихвите.

Залозите за това къде лихвеният процент на централната банка ще достигне своя връх сега са паднали под 4,9%, според суаповите пазари. Текущият бенчмарк се намира в диапазона между 3,75% и 4%.

Президентът на Федералната банка на Ню Йорк Джон Уилямс каза, че са необходими допълнителни увеличения, за да се ограничи инфлацията. Притесненията, че подобно затягане повишава шансовете за рецесия, станаха по-изразени след данните, показващи, че американското производство се е свило през ноември за първи път от май 2020 г.

Индексът Bloomberg Dollar Spot се стабилизира, след като падна до най-ниското си ниво от юни.

Доходността на държавните облигации на Австралия и Нова Зеландия се понижи, следвайки държавните облигации на САЩ в четвъртък, когато ралито им набра скорост на фона на отдръпването на очакванията за затягане на Фед. Доходността на 10-годишния американски бенчмарк се повиши леко до 3,54% по време на азиатската търговия.

Изключително устойчивият пазар на труда в САЩ започва да се охлажда, но докладът за заетостта от петък може да не достигне повратната точка, която служителите на Фед търсят в битката си за преодоляване на инфлацията.

Все пак Сара Пончек, финансов съветник в UBS Private Wealth Management, каза, че данните за работните места и други данни може да започнат да показват забавяща се тенденция в икономиката.

„Има леки намеци, че цикълът на повишаване на лихвените проценти, който видяхме, започва да прониква в икономиката“, каза тя по Bloomberg Radio.

В Южна Африка политическите сътресения рискуват да накарат финансовия пазар да изпадне в по-голяма криза, като рандът претърпя най-лошата си еднодневна загуба от май, а доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши най-много от 2015 г. насам.

Петролът се готви за седмичен ръст, като Китай допълнително облекчи ограниченията на Covid, а САЩ обмислят пауза в продажбите от своите стратегически резерви.