Акциите в Азия наваксаха ръстовете в САЩ и Европа

Индексът Bloomberg Dollar Spot се понижи и падна с 3% от върха миналата седмица

09:01 | 5 октомври 2022
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските акции догониха рязкото покачване на американските и европейските акции, което започна да избледнява, тъй като надеждата, че централните банки ще смекчат темпото на повишаване на лихвените проценти, изчезна все повече.

Фючърсите върху американските и европейските акции паднаха в сряда, отнемайки блясъка на най-добрия двудневен период за S&P 500 от март 2020 г. и най-силната сесия за европейските акции от шест месеца. Акциите спечелиха позиции в цяла Азия. Акциите в Австралия и Япония се търгуваха нагоре, а акциите в Хонконг се насочиха към най-добрата си сесия от март след еднодневна пауза.

Действието отразява променящата се перспектива за паричната политика, докато инвеститорите преглеждат коментарите на централната банка и икономическите данни за знаци, че лихвените проценти ще започнат да достигат своя връх.

Спадът в свободните работни места в САЩ помогна за разпалването на подобно настроение във вторник, което беше помрачено от коментари на служител на Федералния резерв, който посочи, че предстои по-нататъшно затягане. Централната банка на Нова Зеландия повиши лихвените проценти до най-високото ниво от 2015 г., както се очакваше, за разлика от централната банка на Австралия, която забави темпото на увеличения във вторник в изненада, която вдигна рисковите активи.

„Опасно е да правим залог, че дъното от миналия петък е наистина дъното“, каза Чарлз Лемонидес, основател на хедж фонда ValueWorks. „Вероятно сме в средата на облекчение, но Фед каза, че ще продължат да затягат, докато инфлацията не излезе от системата.“

Индексът Bloomberg Dollar Spot се понижи и падна с 3% от върха миналата седмица. Паундът падна, след като във вторник се изкачи до най-високото ниво от две седмици. Цената на петрола се понижи, след като скочи във вторник, тъй като ОПЕК+ заяви, че обмисля намаляване на добива с до 2 милиона барела на ден, двойно повече от предишните оценки.

Нарастващите страхове от рецесия може да облагодетелстват традиционните убежища, включително държавните ценни книжа и японската йена, според Fidelity International, според която ДЦК на САШ съставляват около 2% от глобалния фонд за доходи от множество активи на фирмата, спрямо нула само преди няколко месеца.

Инвеститорите ще бъдат силно фокусирани върху петъчните данни за работните места в САЩ, които икономистите очакват да покажат забавяне на добавените нови работни места.

„За да продължи пазарът да расте, данните за работните места ще трябва да съответстват или да са по-слаби от очакванията“, каза Линдзи Бел, главен пазарен и паричен стратег в Ally. Пазарът в момента очаква доклад за пазара на труда, който „не е твърде горещ и не е твърде студен“.