Китай планира още фискални стимули заради влошените икономически показатели

Goldman Sachs понижи прогнозата си за растежа на БВП на 3% - далеч от първоначалната цел на правителството от около 5,5 %

14:40 | 18 август 2022
Обновен: 15:34 | 18 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китайските държавни медии съобщиха, че местните власти могат да продадат облигации на стойност над 229 млрд. долара, за да финансират инвестиции в инфраструктурата и да попълнят бюджетните дефицити, което е поредният ход на Пекин за подпомагане на икономиката, засегната от вълните на коронавирус и спада в цените на недвижимите имоти, информира Bloomberg.

Съобщенията се появиха наред с редица лоши икономически новини през тази седмица: Данните в реално време сочат, че продажбите на имоти са продължили да намаляват този месец; слабите икономически данни от понеделник сигнализират за спад на вътрешните разходи; а горещите вълни предизвикаха недостиг на енергия в няколко провинции, което наложи спирането на някои фабрики.

Икономистите стават още по-неблагосклонни, като Goldman Sachs Group Inc понижи прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт от 3,3% на 3%, а Nomura Holdings Inc намали прогнозата си от 3,3% на 2,8%. Това е под консенсусната стойност от 3,8 % в проучване на Bloomberg сред икономисти и далеч от първоначалната цел на правителството от около 5,5 %, определена за годината.

Растежът на Китай през второто полугодие вероятно ще бъде "значително възпрепятстван" от политиката на нулева толерантност към Covid, както и от "задълбочаващите се проблеми в сектора на недвижимите имоти, влошаващите се фискални условия на местните власти и вероятното забавяне на растежа на износа", пишат икономисти от Nomura.

Монетарните стимули бяха под формата на изненадващо понижение на лихвения процент в началото на седмицата. Сравнително малкият размер на намалението обаче предизвика призиви от страна на икономистите за повече разхлабване на политика, включително още понижения на лихвените проценти и намаляване на коефициента на задължителните резерви на банките.

Фискалните стимули бяха съсредоточени върху стимулиране на инвестициите в инфраструктура и предоставяне на повече ресурси на местните власти за това.

Китайският вестник за ценни книжа съобщи на първата си страница в четвъртък, че местните власти могат да използват част от неизползваната квота за облигации от предходни години в размер на 1,55 трилиона юана (229 млрд. долара). Това може да бъде допълнено с предварително неуточнена сума от квотата за следващата година.

Третото тримесечие ще бъде "важен прозорец" за продажбата на допълнителни специални облигации на местните власти, които се използват главно за финансиране на инфраструктурни разходи, пише вестник Shanghai Securities News. Местните власти вече са емитирали рекордно количество такива облигации през първата половина на тази година, като са използвали по-голямата част от квотата си за 2022 г.

Тъй като Пекин все още не е обявил цялостен план за възстановяване на доверието в жилищния пазар, икономистите се съмняват, че подходът, насочен към инфраструктурата, може да работи сам по себе си. Данните в реално време, включително от сателитни снимки, показват, че бумът в строителството на инфраструктурата засега е потиснат от влошаването на инвестициите в имоти.

Президентът Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян се появиха публично тази седмица, което е знак, че годишната тайна лятна почивка на Комунистическата партия в морски курорт в Северен Китай е приключила. Дискусиите там вероятно са били доминирани от кадровите промени на предстоящия конгрес на партията, който се провежда на всеки пет години - още една причина, поради която анализаторите се съмняват, че ще има по-значителни стимули.

"Разгръщането на цялостен пакет от стимули е малко вероятно в година на правителствени промени", пишат икономистите от Nomura.

Данните от сряда показаха допълнителен спад на фискалните приходи, тъй като икономиката се забавя, а правителството предоставя големи данъчни отстъпки в подкрепа на бизнеса. В същото време местните власти са принудени да харчат повече, особено за тестване и контрол на вируса, тъй като Пекин нарежда на местните власти да продължат да провеждат политиката на нулева толерантност към Covid.