Ще има ли обрат в ковид политиката на Китай?

Енда Къран, Bloomberg

15:50 | 17 август 2022
Преводач: Мария Попова

Не сме получили някакви нови данни, но журналистите от държавните медии съобщават, че той е говорил пред управителите на провинции за необходимостта от увеличаване на разходите за инфраструктура, например. Знаем, че това е един от секторите, за който се очаква да подкрепи икономиката през втората половина на годината и той ясно го е заявил. Освен това е призовал за увеличаване на потреблението, но не е казал как да стане това. Признал е, че политиката за нулев ковид предизвиква затруднения и че трябва да има баланс между тази политика и защитата на икономиката. Той се е спрял и на проблема с високата безработица, която в момента достига 20% и е заявил, че правителството ще предприеме стъпки за намиране на решения.

Между другото, той е казал и че данните за икономиката през второто тримесечие са по-слаби от очакваното. От думите му става ясно, че икономиката не е в ситуацията, която е била планирана. В бележките на премиера нямаше конкретни детайли, но фактът, че въобще е направил това изказване на фона на забавянето в икономиката подсказва нарастващата тревога сред хората начело на държавата.

Всички задават въпроса какъв обрат може да настъпи в политиката. Ако приемем, че нулевият ковид е политическа цел, от която няма да отстъпят, тогава въпросът е какво друго биха могли да направят? Дали няма да бъдат подкрепени компаниите за недвижими имоти? На пресконференцията след срещата беше подсказано към кои сектори може да се насочи финансирането. Споменати бяха повишените разходи за инфраструктура, която трябва да е приоритет. Заявена беше готовност да се разгледат нови политики в опит да се стимулира активността и да се осъществят вече набелязани политики. Намекна се и за ситуацията със заетостта, което беше доста интересно.