Петролът се задържа близо до 2-месечен връх на фона на опасенията за доставките

ОПЕК+ е готова да се придържа към миналогодишната сделка за производство на петрол на срещата си на 2 юни

09:29 | 27 май 2022
Обновен: 11:45 | 27 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В петък цените на петрола се движат около двумесечен връх, като петролът Brent е на път за най-големия си седмичен скок от месец и половина, подкрепен от перспективата за забрана на ЕС за руския петрол и предстоящия летен сезон на шофиране в Съединените щати.

Фючърсите на петрол Brent за юли паднаха с 9 цента до $117,31 за барел в петък, след като се повишиха до $118,17 по-рано. Бенчмаркът е на път да отбележи ръст за седмицата от около 4%.

Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняха с 18 цента, или 0,2%, до 113,91 долара за барел. WTI е настроен за седмична печалба от около 0,7%.

„Импулсът е категорично възходящ, с много фактори, сочещи за по-стегнат пазар, още повече с ЕС, който се готви за пълна забрана на руската енергия“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, пред "Ройтерс".

„Преди пиковия сезон на шофиране в САЩ рафинираните продукти остават в тревожен недостиг, което би трябвало да запази високо дъно на цените на петрола през лятото“.

И двата референтни договора за суров петрол се готвят да приключат седмицата на по-високо ниво, докато Европейската комисия продължава да търси единодушна подкрепа от всичките 27 държави-членки на блока за предложените от нея нови санкции срещу Русия, като Унгария представлява препъни камък.

Високопоставен унгарски сътрудник каза, че страната се нуждае от три и половина до четири години, за да се откаже напълно от руския суров петрол и да направи огромни инвестиции, за да коригира икономиката си, и че не може да подкрепи предложеното от ЕС петролно ембарго, докато не се постигне споразумение по всички въпроси.

„Комбинацията от действителна загуба на доставки и нарастващия отказ за приемане на доставки от Русия ще доведе до значително по-високо движение на тези стоки (нефт и газ),“ каза Клифърд Бенет, главен икономист в ACY Securities.

Досега тази година цените са се повишили с около 50%.

ОПЕК+ е готова да се придържа към миналогодишната сделка за производство на петрол на срещата си на 2 юни и да повиши целите за производство през юли с 432 000 барела на ден, съобщиха за "Ройтерс" шест източника от ОПЕК+, отхвърляйки призивите на Запада за по-бързо увеличение с цел да се намалят цените.