Инфлацията в цял свят притиска централните банки да затягат агресивно политиката си

Възстановяването на еврозоната от пандемията вече показва признаци на отслабване

18:18 | 30 април 2022
Обновен: 19:44 | 30 април 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Икономическият растеж в Европа се забави в началото на годината, което породи опасения за възстановяването от пандемията,  на фона на допълнително напрежение от войната в Украйна.

През първото тримесечие еврозоната постигна ръст от само 0,2%, засегната от свиването в Италия, стагнацията във Франция и по-слабия от очакваното растеж в Испания. Активността се сви и в Швеция.

Тя се сви и в САЩ, макар че това отразяваше рязкото нарастване на вноса, свързано със стабилното потребителско търсене.

Същевременно инфлацията в САЩ, Европа, Индия и Бразилия притиска централните банки да затягат агресивно политиката си.

Ето някои от графиките, които се появиха в Bloomberg през тази седмица, за последните развития в световната икономика:

Европа

Възстановяването на еврозоната от пандемията вече показва признаци на отслабване дори преди приближаването на икономическите буреносни облаци. Опасността от рецесия се появи тази седмица, след като Русия спря газовите потоци към Полша и България, предлагайки предвкусване на това, което може да очаква региона. През първото тримесечие еврозоната отбеляза ръст от едва 0,2%.

Инфлацията в еврозоната се повиши до нов исторически връх, което засили натиска върху Европейската централна банка да премахне стимулите от времето на кризата и да повиши лихвените проценти.

През първите три месеца на годината шведската икономика се сви, тъй като инфлацията започна да намалява покупателната способност на потребителите, а войната на Русия срещу Украйна влоши настроенията.

Светът

Строгите правила на Китай за ограничаване на Covid-19 са на път да предизвикат нова вълна от летен хаос във веригите за доставки между Азия, САЩ и Европа. Претоварването на корабоплаването в китайските пристанища, в съчетание с войната в Украйна, рискува да нанесе удар, който заплашва да провали възстановяването, което и без това е разтърсено от инфлационен натиск и пречки пред растежа.

Икономическите и бюджетните ползи от по-ниските военни разходи, на които Западът се радва от края на Студената война, изглежда ще намалеят, тъй като нахлуването на Русия в Украйна налага отново да се насочи вниманието към отбраната от Берлин до Вашингтон.

Световната обвързаност с въглищата - гориво, за което мнозина смятаха, че скоро ще отпадне, сега е по-силна от всякога. Нахлуването в Украйна даде тласък на пазара, предизвиквайки ефекта на доминото, който кара производителите на електроенергия да се борят за доставки и повишава цените до рекордни нива.

САЩ

Икономиката на САЩ се свива за първи път от 2020 г. насам, което отразява нарастването на вноса, свързано със стабилния ръст на потребителското търсене. Докладът е по-скоро илюстрация на това как изчисленията на БВП са склонни да бъдат променливи през отделните тримесечия, а не непременно да показват слабост на икономиката или признак за рецесия.

Ускоряването на разходите за труд и устойчивият потребител стимулират инфлацията, което на практика дава зелена светлина на Федералния резерв да повиши лихвените проценти с половин пункт през следващата седмица, за да овладее ценовия натиск. Разходите за труд през първото тримесечие нараснаха с най-много при съпоставими данни от началото на 2000 г., а коригираните спрямо инфлацията разходи неочаквано се увеличиха миналия месец.

Азия

Основната инфлация в Сингапур се ускори по-бързо от очакваното и достигна най-високата си стойност от десетилетие насам в синхрон с прогнозите на централната банка, че растежът на цените може да се влоши, преди да се подобри, поради геополитически сътресения и изоставане във веригата на доставки.

Шокиращата мярка на Индонезия за забрана на износа на олио за готвене ще се отрази в целия свят, заплашвайки да повиши разходите на компании като Nestle SA и Unilever Plc и засилвайки опасенията за инфлация при храните.

Развиващи се пазари

Потребителските цени в Бразилия се повишиха в по-малка степен от прогнозираното, но все пак отбелязаха най-големия ръст в средата на месеца от близо две десетилетия насам, което запази шансовете за допълнително повишение на лихвения процент след срещата на политиците през следващата седмица.

Икономистите призоваха Индия да увеличи основния си лихвен процент през настоящото тримесечие, за да се пребори с инфлационния натиск, изострен от предизвиканите от войната прекъсвания във веригата за доставки.