Stoxx 600 губи над 1% при продължаващите седмични колебания в цените

Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, "В развитие", 02.12.2021

16:30 | 2 декември 2021
Обновен: 18:44 | 2 декември 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции са на червена територия. Инвеститорите отново се опитват да оценят рисковете от варианта "Омикрон", след като в САЩ беше регистриран първият случай. Stoxx 600 губи над 1% при продължаващите седмични колебания в цените. Това каза Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Акциите на компаниите за пътувания са големите губещи, тъй като новият вариант се появява във все повече държави по света, включително САЩ, Норвегия, Ирландия и Южна Корея".

Поглед към Уолстрийт: американските капиталови фючърси се покачват напук на слабото вчерашно затваряне, въпреки че акциите на Apple поевтиняха преди отварянето на пазарите днес. Акциите на Moderna потънаха, след като компанията изгуби обжалването на съдебно решение по патент, свързан с технология за усвояване на лекарства от конкурентна компания, което дава възможност ваксината на Модерна срещу Covid-19 да бъде обект на дела за нарушаване на патентното право.

"Доходността по облигациите се повишава, след като разпродажба прати 30-годишните държавни книжа до най-ниското им ниво от януари. Доларът поевтиня спрямо кошницата от основни валути, докато по-късно днес инвеститорите очакват данните за работните места за повече сигнали относно посоката на икономиката и паричната политика".

При другите активи: Турската лира поевтинява, след като президентът Ердоган изненадващо смени финансовия министър.Суровият петрол поскъпна докато инвеститорите очакват срещата на OPEC+, на която ще се дискутира увеличаването на добивите. Златото поевтинява, а Bitcoin падна под 57,000 долара.

Ключовите събития, които да очакваме тази седмица – по-късно ще излязат данни за безработицата в САЩ.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.