UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Най-търсената позиция в IT сферата е back-end developer

Росица Иванова, мениджър на Rabota.bg, UpDate, 23.10.2021

20:05 | 23 октомври 2021
Обновен: 01:08 | 24 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Търсенето в IT сферата никога не е спирало. Според проучване на Rabota.bg една от най-търсените позиции в IT бранша според типа разработчик е back-end developer. Близо 1900 е броят на незаетите позиции за хора, които пишат на определени програмни езици като PHP, Python, JavaScript и C++. Следващата най-търсена позиция е тази на Front-end Developer. Това каза Росица Иванова, мениджър на Rabota.bg, в ефира на предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

"Качествените специалисти не стигат, като постоянно се търсят програмисти. Трудно може да се стигне до ситуация на равновесие в търсенето и предлагането. Търсенето на начинаещи специалисти намалява, а компаниите се опитват да задържат по-опитните в софтуерния бранш".

Пандемията не подмина IT сектора. IT технологиите са бъдещето, поради тази причина много от компаниите успяха да реорганизират работата си към дистанционен начин, което не спря работния им процес. Заради пандемията се видя лек отлив на проекти, които бяха свързани с компании в Западна Европа и САЩ.

От думите на госта стана ясно че, при хората в сферата на програмирането се забелязва тенденцията, при която за тях са по-важни проектите, по които работи компанията, отколкото заплащането и бонусите.

Служителите вече не се вълнуват на какъв език ще пишат - било то на Python или JavaScript, а дали компанията ще ги подкрепя в това да се развиват в своята сфера на дейност. Това показва проучване на Rabota.bg от изминалата седмица,в което са участвали около 500 компании. Сред другите фактори, които са важни при хората, когато започват работа, са това дали имат допълнително здравно осигуряване. За 30% от анкетираните е от голямо значение да имат допълнително инвестиционно планиране.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.