UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Български софтуер позволява гласово търсене в уебсайтове

Симеон Емануилов, създател на Voxpow, Update, 25.07.20

20:02 | 25 юли 2020
Обновен: 11:56 | 27 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Софтуерът Voxpow може да се ползва във всеки уебсайт и след като се инсталира, позволява на потребителите да използват гласа си и да извършват търсене в самия уебсайт. Това каза Симеон Емануилов, създател на софтуер за гласово търсене в сайтове Voxpow, в предаването “Update” с водещ Бойчо Попов.  

“Нашият сифтуер предоставя и възможност на собствениците на уебсайтове да си вкарат гласови команди, които да бъдат използвани от потребителите след това, за да управляват сайта, т.е. като кажат дадена дума, да се случва определено действие”.  

По думите му едно от предимствата е лесното инсталиране, а другото, е че се дава възможност търсенията на потребителите да се запазват - но не под формата на глас, а на текст.  

"Клиент, който говори на сайта, трябва да се съгласи с това. Когато тръгне да търси нещо, първо се изисква неговото съгласие и никога не се записва или слуша, без той да даде изрично съгласие. Другото важно нещо, което съветвам сайтовете, които пожелаят да ползват софтуера, е да си сложат в общите условия описание на услугата". 

Софтуерът разпознава над 100 езика. Емануилов посочи, че той най-често се използва в различни новинарски сайтове и лични блогове.  

Според него има ръст на гласовите търсения през тази година спрямо 2019 г., но той е по-малък от очакванията.  

“Това  ще бъде компенсирано през следващите 1-2 години. Към момента малко по-малко от 50% от търсенията се извършват с глас, но този процент със сигурност ще се увеличава”.  

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването “Update” вижте тук.