UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Tiger Technology ще търси между 5 и 10 милиона евро в нов кръг финансиране

Александър Лефтеров, основател и изпълнителен директор на Tiger Technology, UpDate, 11.03.2023

20:05 | 11 март 2023
Автор: Николета Рилска

Tiger Technology ще търси между пет и десет милиона евро в нов рунд финансиране, с който иска да реализира потенциала си, да премине към по-голяма експанзия, да разшири търговския си отдел. Компанията смята да се насочи към него през второто тримесечие на годината, а повече по темата разказа Александър Лефтеров, основател и изпълнителен директор на Tiger Technology, в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

Лефтеров посочи, че компанията търси и чуждестранни партньори, тъй като в нашето инвестиционно пространство има ограничени възможности за набиране на подобни суми.

„Наясно сме, че е много вероятно следващият рунд да е с водещо участие на външен инвестиционен фонд. Не сме си го поставили за цел, но такива са реалностите“.

Имаме доста голям потенциал да привлечем стратегически инвеститор, но там се изисква по-различен тип работа“, каза още Лефтеров. Според него това би бил вероятно правилен ход, но „зависи, защото стратегическият партньор може да даде „по-евтини“ пари, но купува част от душата ти“ - той винаги обвързва инвестициите с неща, които са част от неговите стратегически интереси.

Лефтеров коментира междинния кръг финансиране в размер на два милиона евро, който компанията обяви преди около месец от съществуващи инвеститори.

Сегашното финансиране е на оценка около 15 милиона евро, която е доста консервативна“, посочи гостът.

Той разказа, че пандемията повлиява съществено на плановете на компанията, която през 2019 г. набра първоначален рунд финансиране в размер на 2,3 трилиона евро. По негови думи в началото много дружества са се отказали или са отложили налични проекти за експанзия или за съществуващата инфраструктура.

На по-късен етап обаче именно пандемията е факторът, който допринася за много по-сериозната нагласа на хората да използват облаците като част от тяхната инфраструктура, стана ясно от разговора.

„През последната година интересът към бизнеса расте, което поражда необходимостта от нови инвестиции“.

Лефтеров посочи, че основна продуктова гама на компанията е насочена към бърз достъп до споделени данни, като по стечение на обстоятелствата тя специализира предимно в медийната индустрия.

Дружеството се насочва към нови сфери, като - според госта - неговото ключово преимущество е историята и технологията, която се е развила в продължение на години и позволява изграждането на хибридна инфраструктура, без да се налага да се променят съществуващи процеси.

Като пример за нови сектори, в които Tiger Technologies навлиза, Лефтеров даде здравеопазването – област, която облачните технологии прохождат, а процесите, които съществуват, са много важни, критични и не могат да бъдат променяни.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.