UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Български стартъп се бори за награда от 1 000 000$ в Сан Франциско

Преслав Бобев, глобален директор Партньорства в Digital4 Foundation, в "UpDate", 04.06.2022

20:06 | 4 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Световна стартъп купа България е единственият квалификационен кръг на Световната стартъп купа. Състезанието се провежда всяка година в Сан Франциско, а тази година датите са 28 и 30 септември. Участниците са от 45 държави. Фондация Digital4 е носител на лиценза за провеждане на състезанието в България, разказа Преслав Бобев, глобален директор Партньорства в Digital4, в предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова.

„Тази година в България имаме над 50 стартъп участника. Победителят, който ще изберем, ще замине за Сан Франциско и ще участва на финалите там. Наградата е 1 000 000 долара”.

„На 13 юни в Интер Експо център ще изберем най-добрия стартъп за 2022 година. Правим състезанието, за да подкрепим компаниите в България”.

Няма ограничения от каква индустрия да бъдат компаниите, които ще се включат. Задължително условие е компанията да бъде регистрирана в България. Ако компанията е международна, то тя трябва да има поне един представител в екипа, който е българин, за да може също да участва.

И тази година на събитието в София ще има специален гост от Силициевата долина, сподели Бобев и допълни, че има амбиция от догодина да направи състезанието регионално.

„На първо време ще включим Македония и Сърбия, защото там няма квалификационни състезания”.

Относно предизвикателствата, пред които се изправят стартъпите в България събеседникът посочи, че достъпът до финансиране е основен проблем.

„Дяловото финансиране е това, от което стартъпите имат нужда”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" вижте тук.